Íri sa sťažujú na Brusel, že v prípade pokuty pre Apple prekročil právomoci

Írsko obvinilo Európsku komisiu, že v otázke daní pre americkú spoločnosť Apple prekročila svoje právomoci a zasiahla do národnej suverenity členskej krajiny.

19.12.2016 10:36
debata (2)

Dublin tak reaguje na augustové rozhodnutie, v ktorom komisia uviedla, že Írsko firmu Apple niekoľko rokov daňovo zvýhodňovalo. Podľa pondelkového oznámenia agentúry Reuters to vyplýva z právnych argumentov, ktoré Írsko a Apple predložili ako základ pre svoje odvolanie. Írsko v nich tiež tvrdí, že Európska komisia svoje rozhodnutie dostatočne nezdôvodnila. Apple sa tento týždeň plánuje odvolať.

Apple mal s írskou vládou uzavretú dohodu, vďaka ktorej platil výrazne nižšie dane. Európska komisia koncom augusta rozhodla, že dohoda je neoprávnenou štátnou pomocou a nariadila Applu doplatiť na daniach do írskej štátnej pokladnice 13 miliárd eur plus úroky. Írsko však tvrdí, že daňové otázky sú v kompetencii jednotlivých členských krajín, nie v kompetencii komisie.

Írska vláda aj spoločnosť Apple už v septembri oznámili, že sa proti verdiktu odvolajú. Teraz oznámili právne argumenty, na ktorých svoje odvolanie chcú postaviť. Írsko uviedlo, že sa zaobchádzaním so spoločnosťou Apple neodchýlila od normálneho zdanenia. Európska komisia tiež podľa Dublinu nadhodnotila úroveň ziskov dcérskych firiem Apple Sales International a Apple Operations Europe.

Apple podľa svojho hlavného právneho zástupcu Bruce Sewella hodlá tento týždeň odvolanie proti rozhodnutiu Európskej komisie predložiť Všeobecnému Súdnehmu dvoru Európskej únie, ktorý je druhým najvyšším súdom EÚ.

Sewell v rozhovore s agentúrou Reuters uviedol, že Apple sa stal terčom Európskej komisie kvôli svojmu úspechu. „Apple je pohodlný cieľ, pretože sa o ňom veľa píše v médiách,“ povedal. Vyhlásil tiež, že Apple sa nemôže podriadiť nariadeniu Európskej komisie, pretože Írsko by tým pádom porušilo svoje vlastné daňové zákony.

„Sme najväčším platcom daní na svete a všetky dane sme platili aj v Írsku,“ uviedol v rozhovore s nemeckým denníkom Die Welt finančný riaditeľ Applu Luca Maestri. „To, čo tu Európska komisia vykonáva, je hanbou pre Európanov,“ dodal.

Generálny riaditeľ Applu Tim Cook rozhodnutie komisie už skôr označil za „politickú hovadinu“ a snahu presunúť do Európy dane, ktoré by mali byť platené v USA.

Kvôli nízkym daniam získalo Írsko povesť daňového raja, to sa však stalo kontroverznou témou v dobe po vypuknutí úverovej krízy, keď krajine kvôli hroziacemu štátnemu bankrotu musela poskytnúť pomoc Európska únia. Írsko sa ale snaží nízke dane zachovať, pretože nimi láka zahraničné investície, vďaka ktorým má podľa Reuters prácu asi desať percent obyvateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Európska komisia #Apple