Tradičná chuť slovenských potravín čosi stojí

Počas vianočných nákupov sa ľudia viac ako inokedy obzerajú po rýdzo slovenských potravinách. Med, oblátky, klobáska do kapusty, pečená kačica či hus, víno či slivovica by mali byť rýdzo slovenské. Mnoho ľudí si už našlo svojho včelára, vinára, ba aj mäsiara, alebo idú do špecializovaných obchodov, ktoré garantujú, že predávajú slovaciká. Obchody s miestnymi potravinami pribudli v posledných rokoch. Ak niečo mizne z trhu, stáva sa vzácnym a požadovaným.

23.12.2016 08:00
mäso, údeniny, klobása, klobásy, slanina, Foto: ,
Mnoho ľudí nakupuje mäso na sviatky od svojho mäsiara.
debata (46)

Dôvody, prečo sa ľudia vracajú k slovenským potravinám, sú rôzne. Jozef Piroško, riaditeľ siete Starý otec, si myslí, že starší si kvalitnými slovenskými potravinami pripomínajú detstvo a mladosť, keď tieto výrobky boli úplne bežné.

Mladší kupujú slovenské produkty, lebo sa chcú stravovať kvalitnejšie, zdravšie a výberom slovenských potravín dbajú aj o zdravie svojich detí. K slovacikám priťahuje aj poznanie, že slovenskí poľnohospodári polia neprehnojujú a minimalizujú chemickú ochranu.

Pravda, slovaciká nie sú práve najlacnejšie. Tradičná chuť čosi stojí, a tak si ich kupujú. Podľa Pirošku dajú na kvalitu skôr ľudia zo strednej a z vyššej triedy. Na vidieku nie sú pre pracovitých ľudí pôvodné slovenské potraviny až takou zvláštnosťou.

Niekde si ešte vychovajú vlastné prasa či barana a vedia, že klobása je z ich čerstvého mäsa. To sa, pravda, nedá povedať o všetkých klobásach a údených rolkách, kde je hlavnou zložkou bravčové. Mäsokombináty vo veľkom dovážajú práve tzv. výrobné mäso.

Mnohé vianočné pochúťky sa dnes stali luxusnými. Veď obyčajné orechy v škrupine sa predávajú kilogram po 6 eur a vylúpané po 8 aj 10 eur. Na najznámejšom bratislavskom trhovisku sa našiel iba jeden jediný výrobca, ktorý predával slovenské sušené slivky. Presnejšie, dopestované boli v Želiezovciach, ale usušiť si ich dal ovocinár v Maďarsku. Všetky pestovateľské (zväčša záhradkárske) sušiarne zanikli.

Kupujúcim sa rozhodne oplatí urobiť si prieskum a porovnať ceny medzi trhoviskami a klasickými obchodnými sieťami. Kým napríklad na trhu ponúkajú 5-kilogramové balenie šalátových zemiakov v akcii po 3,50 eura, v reťazcoch stlačili ich cenu pod 1,70 eura. Zväzok čerstvej reďkovky stojí na trhu 80 centov, v reťazci vyjde na 39 centov.

Sú pravda, produkty, ktoré v reťazcoch nenájdete – napríklad úplne čerstvý strúhaný chren ponúknu len trhoviská, nehovoriac o pravom „zelé“ zo Stupavy. Štyri dni pred Vianocami stáli pred stupavskými kapustármi na bratislavskom Centrálnom trhovisku hodinové rady na ich kapustu.

Klasik ruskej literatúry Gogoľ raz napísal, aby sme nenadávali na zrkadlo, keď nám ukazuje krivú tvár. Zrkadlo vianočných nákupov neukazuje usmievavú, skôr skrivenú tvár slovenskej potravinovej sebestačnosti.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #Vianoce