Slováci polstoročie vyrábajú to isté - a úspešne

Už polstoročie vyrába slovenské družstvo Kovotvar pozinkované vedrá a vyplachovacie kanvy, ktoré v socialistickom Československu ponúkalo na trhu ako jeden z mála dodávateľov. Aj s odstupom času je o tieto jeho tradičné výrobky v Českej republike a na Slovensku stále záujem, zatiaľ čo do západnej Európy podnik vyváža produkciu zameranú na dizajn, povedala ČTK výkonná riaditeľka Kovotvar Marcela Tokošová. Tovar firmy má vo svojom katalógu aj predajňa v Buckinghamskom paláci, sídle britskej kráľovskej rodiny.

24.12.2016 10:00
debata (33)
Kovotvar Foto: Kovotvar
kovotvar Kovotvar

Kovotvar má svoj závod v obci Kúty neďaleko hraníc s Českom a ako výrobné družstvo bol založený v roku 1953 pod názvom Topľa. Od 60. rokov, keď začal s produkciou pozinkovaného tovaru a doteraz si zachoval značný podiel ručnej práce vo výrobe, nesie súčasný názov.

„Na Slovensku aj v Česku sú ľudia, ktorí dávajúci prednosť lacnejšiemu sortimentu, záujem je o úžitkový tovar. Expandujeme v západnej Európe, kde ľudia počujú na kvalitu, tam chcú rôzne farby,“ uviedla Tokošová, ktorá do podniku nastúpila ako krízová manažérka v roku 2010, keď Kovotvaru hrozil krach.

Spoločnosť podľa riaditeľky stavia na kvalitu, ktorou chce obstáť oproti lacnejšej konkurencii z Ázie. „Trh stále chce tieto výrobky a ide po kvalite. To je zároveň možno naša nevýhoda, pretože naše výrobky vydržia dlho,“ povedala s nadsádzkou Tokošová. Dodala, že aj vďaka čiastočne ručnej výrobe sa firma so svojím tovar dostala na pulty predajne britského princa Charlesa.

Podnik s ročným obratom okolo šesť miliónov eur vyrába niekoľko stoviek produktov v rôznych farbách, okrem spomínaných vedier či kanví tiež plechové kvetináče, vázy a tiež zaváracie hrnce, ktoré vyváža najmä do Francúzska.

Kým pôvodný sortiment sa prakticky nezmenil, firma zaznamenala zmeny v dopyte po farebnom vyhotovení tovaru. Pred niekoľkými rokmi bola v kurze bordová, neskôr krikľavo zelená a teraz letia farby orchidey.

Továreň, ktorá teraz zamestnáva na sto ľudí, by chcela rozšíriť výrobu a zamestnanosť zdvojnásobiť. Teraz má dodacie lehoty na svoje výrobky až sedem týždňov. Podobne ako ďalšie podniky na päťmiliónovom Slovensku má však aj Kovotvar ťažkosti s hľadaním vhodných pracovníkov.

„Stroje v novej výrobe stoja, nemá kto robiť. Máme obrovský problém, ľudia v regióne jednoducho nie sú. Niektorí majú zlé pracovné návyky a disciplínu. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, ale mám pocit, že dlhodobo nezamestnaní si zvykli na svoj štandard. Ďalší majú príliš vysoké platové nároky,“ povedala Tokošová.

Dodala, že absolventi stredných škôl zasa často nechcú nastúpiť do výroby, ale radšej pokračujú v štúdiu. Firma, ktorá v 80. rokoch zamestnávala okolo 600 ľudí, pred nástupom súčasného vedenia mala 240 zamestnancov.

Zhruba niekoľko desiatok kilometrov od dediny Kúty je hneď niekoľkých veľkých zamestnávateľov v automobilovom priemysle a necelú hodinu jazdy autom je vzdialená slovenská metropola, kde zamestnanci poberajú najvyššie platy z celej krajiny, uvádza česká tlačová agentúra ČTK.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Kovotvar