Dolár pred Vianocami euro nedobehol

Dolár od zvolenia budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa získal na euro približne 5 percent, ale paritu 1:1 zatiaľ nedosiahol.

24.12.2016 12:45
debata (9)

Dolár a euro zostali v piatok v oslabenom predvianočnom obchodovanie na devízových trhoch bez väčších zmien. Americká mena sa pohybovala okolo 1,0439 USD, na dohľad svojho maxima za 14 rokov, kam vystúpila v predošlých dňoch.

Index, ktorý meria hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, sa popoludní zotavil z počiatočného minima 102,89 bodu na 103,14 bodu. Pohyboval sa tak asi pol percenta pod svojím utorkovým maximom za 14 rokov, ktoré je 103,65 bodu.

Euro bolo stabilné vďaka tomu, že talianska vláda schválila záchranný balík pre banku Monte dei Paschi di Siena. Obavy o európske banky sa zmiernili aj po správach, podľa ktorých Deutsche Bank a Credit Suisse urovnali s americkou vládou spory o predaj hypotekárnych cenných papierov.

Kurz eura zostal v piatok oproti štvrtkovému záveru bez väčšej zmeny na zhruba 1,0440 USD. Držal sa tak nad štrnásťročným minimom 1,0350 USD zo začiatku týždňa.

Dolár by po návrate investorov po sviatkoch mohol testovať nové mnohoročné maximá, povedali analytici agentúre Reuters. Od novembrového zvolenie Donalda Trumpa prezidentom USA získava americká mena asi päť percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár