Najdlhšie prerušil výrobu Volkswagen

S príchodom vianočných a novoročných sviatkov sa každý rok na chvíľu zastaví motor slovenskej ekonomiky. Prerušenie automobilovej výroby pre plánované celozávodné dovolenky prinesie výpadok v objeme asi 40-tisíc vozidiel. Najviac, až na tri týždne, preruší výrobu bratislavský závod Volkswagenu. Ďalšie dve automobilové fabriky trnavský závod PSA Peugeot Citroënu aj žilinská Kia majú len týždenné odstavenie výroby.

27.12.2016 07:00
VW, 25. rokov na Slovensku, volkswagen,... Foto: ,
Najdlhšiu dovolenku spomedzi automobiliek na Slovensku má bratislavský Volkswagen.
debata (40)

Spoločnosť Volkswagen Slovakia zastavila od soboty 24. decembra výrobné linky. "Plánovaná odstávka bude trvať v bratislavskom závode tri týždne, v Martine dva týždne. Nástrojáreň v Stupave spustí výrobu hneď po Novom roku,“ povedala Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia. Z približne 10-tisíc zamestnancov príde do práce počas prerušenia výroby len 600 ľudí pracujúcich na údržbe, plánovaní a finančnom oddelení.

"Najväčší počet technologických a stavebných úprav v rámci výroby sa bude realizovať v montážnej hale a v karosárňach. V novopostavenej karosárni a montážnej hale Porsche bude pokračovať inštalácia zariadení a technológií. Počas plánovanej odstávky sa pravidelne vykonáva aj komplexná údržba a kontrola zariadení. S rozširovaním závodu sú spojené aj prestavby a modernizácie v areáli spoločnosti,“ priblížila Kovarovič Makayová. Aj v minulom roku automobilka prerušila výrobu počas celozávodnej letnej aj zimnej dovolenky. Napriek tomu závod vyrobil najviac automobilov na Slovensku a celková výroba dosiahla v roku 2015 viac ako 397-tisíc vozidiel.

V ďalších dvoch automobilových závodoch nečaká zamestnancov žiadne dlhé voľno. V PSA Peugeot Citroën je výroba prerušená od 23. decembra 2016 do 3. januára 2017. "Relatívne krátka odstávka je spôsobená vysokým dopytom po u nás vyrábaných modeloch. Veľký záujem je hlavne o Peugeot 208 a nový model Citroënu C3,“ priblížil Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia. Tento závod v roku 2015 vyrobil viac ako 303-tisíc nových automobilov a priemerne zamestnával 3 500 ľudí.

Ešte o jeden deň kratšie voľno majú zamestnanci žilinskej automobilovej fabriky. "V roku 2016 bude výroba v závode Kia Motors Slovakia ukončená dňa 23. decembra. Výrobné linky sa opäť rozbehnú v pondelok 2. januára 2017,“ povedal Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia. V závode sa počas odstávky vykonáva pravidelná údržba výrobných liniek a zároveň sa implementujú zlepšenia výrobných technológií a zariadení. V roku 2015 vyrobil žilinský závod Kia viac ako 338-tisíc nových automobilov.

Automobilový priemysel je označovaný za motor slovenskej ekonomiky. Výrobou vozidiel alebo ich súčiastok sa živí 80-tisíc Slovákov. Po započítaní peňazí minutých zamestnancami aj firmami pôsobiacimi v tomto odvetví je od automobilového priemyslu v domácej ekonomike závislých až 200-tisíc pracovných miest. Z celého slovenského priemyslu tvorí výroba automobilov až 44 percent.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel