Staníc STK pribudne. Budú nimi aj autoservisy

Zvyšujúci sa počet áut na slovenských cestách napĺňa pracoviská staníc technickej kontroly, ktoré musia navštevovať všetky autá staršie ako 4 roky v pravidelných intervaloch.

28.12.2016 12:00
STK Foto:
Staniciam STK má podľa ministerstva dopravy pribudnúť konkurencia aj v podobe autoservisov.
debata (14)

Štát chce z premávky vytlačiť vozidlá v zlom technickom stave. V najbližších rokoch aj preto pribudnú nové stanice. Ministerstvo dopravy zároveň chce pokračovať v znižovaní pokút pre vodičov. K nižším sankciám za jazdu bez platnej diaľničnej známky pribudnú nižšie pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu.

Okrem znižovania pokút chce ministerstvo liberalizovať trh so stanicami technických kontrol. Všetky zmeny však potrebujú oporu v zákone, ktorý sa zmení v prvej polovici budúceho roka. "Naším cieľom je zabezpečiť na cestách bezpečné a ekologické vozidlá, a nie pokutovať vodičov,“ povedal minister doprav Arpád Érsek (Most-Híd).

Po zmene legislatívy tak pribudnú nové miesta, kde vozidlá budú môcť absolvovať technické a emisné kontroly. Svoje ponúkané služby budú môcť rozširovať napríklad autoservisy, ktoré splnia stanovené podmienky.

O koľko sa však pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu znížia, je nateraz neznáme. Meniť by sa mala aj frekvencia jednotlivých kontrol. "Výška pokút a intervaly kontrol pri jednotlivých vozidlách sa prehodnocujú a z toho dôvodu je dnes predčasné vyjadriť sa k výške pokút.

Pre ministerstvo dopravy nie je cieľom pokutovať motoristov, ale mať čo najbezpečnejšie autá na cestách. Každého, kto dodnes zanedbal svoje povinnosti v súvislosti s STK a EK preto vyzývame, aby si čo najskôr splnil povinnosť a neohrozoval svoje okolie,“ informuje odbor komunikácie ministerstva dopravy.

V súčasnosti vodiči bez platných kontrol dostávajú pokuty vo výške 166 eur za technickú a rovnakú sumu za emisnú kontrolu. Celkovo tak za nedostavenie sa na kontrolu v stanovených termínoch vodiči prichádzajú o 332 eur. Za ukladanie pokút sú zodpovedné okresné úrady v mieste, kde je vozidlo registrované.

Frekvencia emisných a technických kontrol je aktuálne nastavená tak, že vo väčšine prípadov prvá návšteva je povinná po štyroch rokoch od prvého prihlásenia vozidla a následne každé dva roky.

Štát si od nových pravidiel sľubuje zvýšenie komfortu pre motoristov. "Od liberalizácie staníc technickej a emisnej kontroly očakávame napríklad zvýšenie ich počtu a odstránenie dlhých čakacích lehôt na tieto kontroly, rozvoj dodatočných služieb v oblasti STK,“ informuje odbor komunikácie ministerstva.

Vodiči v súčasnosti majú možnosť zaregistrovať sa na stránke Jednotného informačného systému v cestnej doprave a bezplatne dostávať notifikácie o blížiacom sa konci platnosti technickej a emisnej kontroly svojich vozidiel.

Vyhnúť sa pokute mohli nezodpovední majitelia áut začiatkom tohto roka, keď začala platiť posledná novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Generálny pardón platil od začiatku januára do konca februára 2016.

V tom období mohli majitelia vozidiel s neplatnými kontrolami absolvovať tieto kontroly bez toho, aby im okresné úrady udelili pokutu. Novela zákona totiž zaviedla základ pre automatické posielanie pokút za neabsolvovanie kontroly v stanovenom termíne.

Od polovice roka 2013 musia byť navyše stanice technickej kontroly vybavené kamerovým systémom, ktorý sníma každé auto pristavené na kontrolu. Štát týmto krokom chcel zamedziť fiktívnym kontrolám, keď sa konkrétne vozidlá často na kontrolu fyzicky ani nedostavili.

Ohlásenie zníženia pokút za neabsolvovanie emisných a technických kontrol v stanovenom termíne prichádza krátko po tom, čo ministerstvo dopravy výrazne znížilo pokuty za jazdu po diaľnici bez platnej elektronickej známky.

Novelou zákona o diaľničnej známke klesla výška pokuty z 300 na 150 eur, pričom v rámci objektívnej zodpovednosti stačí do 15 dní zaplatiť dve tretiny výšky sankcie. Navyše, nová pokuta sa neukladá za každý deň vjazdu na diaľnicu bez platnej diaľničnej známky, ale len raz za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #STK