Najbohaších 500 ľudí v tomto roku zarobilo 237 miliárd dolárov

Hodnota majetku 500 najbohatších ľudí sveta sa v tomto roku zvýšila o 237 miliárd dolárov, čo je oproti vlaňajšku o takmer šesť percent. Dosiahla tak 4,4 bilióna dolárov.

29.12.2016 08:00
debata (15)

Informovala o tom v stredu agentúra Bloomberg, ktorá vychádza zo stavu po utorkovom závere obchodovania na newyorskej burze.

Najväčší nárast hodnoty majetku tento rok zaznamenal americký investor Warren Buffett, ktorý zbohatol o 11,8 miliardy USD. Hodnota jeho majetku tak dosiahla 74,1 miliardy dolárov, čo mu zaistilo návrat na pozíciu druhého najbohatšieho človeka na svete.

Najbohatším človekom sveta zostal spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates, ktorého majetok sa vyšplhal na 91,5 miliardy dolárov. Tretiu priečku obsadil s majetkom 71,2 miliardy dolárov Amancio Ortega, ktorý je zakladateľom odevného reťazca Zara a najbohatším človekom v Európe.

Medzi päticou ľudí s najväčším nárastom hodnoty majetku tento rok boli štyria Američania. Väčšina amerických miliardárov, vrátane Buffetta, v tohtoročných prezidentských voľbách preferovala demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú pred republikánskym rivalom Donaldom Trumpom, uviedol Bloomberg. Práve Trumpove víťazstvo im ale nakoniec prinieslo výrazný nárast hodnoty majetku, pretože naštartovalo silný rast akciového trhu.

Jediným neamerickým zástupcom v pätici ľudí s najväčším nárastom hodnoty majetku je Francúz Bernard Arnault, ktorý má pod kontrolou výrobcu luxusného tovaru LVMH. Hodnota Arnaultovho majetku tento rok vzrástla o 7,1 miliardy dolárov na 38,9 miliardy dolárov.

Čínski boháči tento rok utrpeli prvý pokles hodnoty majetku od roku 2012, keď agentúra Bloomberg zaviedla svoj index miliardárov. Ich majetok sa znížil o 11 miliárd dolárov, okrem iného pre pokles cien čínskych akcií a oslabenie čínskeho jüanu.

Zakladateľ najväčšieho čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma ale dokázal svoj majetok zvýšiť o 3,6 miliardy dolárov na 33,3 miliardy dolárov. Zaistil si tak pozíciu najbohatšieho človeka v Ázii.

Ruskí miliardári sa v tomto roku začali zotavovať z negatívnych dopadov poklesu cien ropy a ekonomických sankcií, ktoré na Rusko kvôli jeho postupu v ukrajinskej kríze zaviedli Spojené štáty a Európska únia. Hodnota ich majetku sa tento rok zvýšila o 49 miliárd dolárov, zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch v úhrne o 63 miliárd dolárov klesla.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo