Žiga považuje rok za ťažký, ale úspešný

Minister hospodárstva Peter Žiga je s práve končiacim sa rokom spokojný. Podľa neho bol rok 2016 pre ministerstvo ťažký, ale úspešný.

30.12.2016 11:41
debata (1)

„Kľúčová úloha v tomto období po parlamentných voľbách bola úspešne zvládnuť úlohy vyplývajúce z predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Môžeme konštatovať, že tak, ako bolo predsedníctvo pre Slovensko mimoriadne úspešné, bolo aj pre ministerstvo veľkou výzvou, v ktorej sme obstáli. Zaznamenali sme výrazné úspechy v ťažkých témach,“ uviedol Žiga.

Minister vyzdvihol uzatvorenie obchodnej dohody CETA s Kanadou a s Ekvádorom, či modernizáciu ochranných nástrojov obchodnej politiky proti dumpingovým cenám zo zahraničia. „Podarilo sa dosiahnuť odbúranie neoprávneného geoblockingu pri elektronickom obchode a väčšiu rovnoprávnosť pri nakupovaní cez internet pre členské štáty. V oblasti energetiky sa pod vedením Slovenskej republiky, ako predsedníckej krajiny, podarilo dosiahnuť dohodu o bezpečnosti dodávok plynu a spolupráci jednotlivých krajín v prípade problémov,“ doplnil Žiga.

Na slovenskej úrovni vyzdvihol minister presadenie zákona o malom a strednom podnikaní. Ten má definovať a umožniť formy podpory, či dotácií a určiť povinnú diskusiu o regulačnej záťaži podnikateľov. „Chceme sa zamerať na riešenie konkrétnych problémov slovenských podnikateľov, čo si však vyžaduje spoluprácu s viacerými rezortmi,“ dodal Žiga s tým, že jeho rezort zriadil medzirezortnú skupinu na najvyššej úrovni pre Doing Business. „Jej cieľom je riešiť, respektíve schváliť okruhy, opatrenia a kritické oblasti podnikania na úrovni štátu s cieľom znižovať byrokraciu a zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia,“ konštatoval Žiga.

V novom roku sa chce ministerstvo hospodárstva zamerať napríklad na prehodnotenie faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu elektriny, či administratívnej záťaže podnikateľov. „Venovať sa budeme budovaniu energetických prepojení so susednými štátmi alebo dotiahnutiu rokovaní s ďalšími významnými investormi, ktorých je v súčasnosti viac než 60,“ uzavrel Žiga.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Peter Žiga