Nezmyslom roka je kontrola zamestnancov dodávateľa, či nerobia načierno

Najväčším byrokratickým nezmyslom tohto roka je povinnosť podnikateľov overovať, či zamestnanci ich dodávateľov náhodou nepracujú načierno, hoci overovanie všetkých skutočností, ktoré definujú nelegálnu prácu, je prakticky nemožné.

30.12.2016 16:05
debata (37)

Vyplýva to z on-line hlasovania Združenia mladých podnikateľov Slovenska, v ktorom bolo podnikateľmi nominovaných celkovo 49 opatrení. Hlasovanie, ktorého odborným garantom je Združenie podnikateľov Slovenska, sa uskutočnilo počas decembra a zapojilo sa doň 1 151 respondentov.

Druhým najväčším byrokratickým nezmyslom roka sa podľa tohto hlasovania stala povinnosť vyplývajúce z nového zákona o odpadoch. „Podľa tohto zákona sa v roku 2016 stala väčšina podnikateľov výrobcom obalových či neobalových výrobkov, aj keď v skutočnosti nič nevyrábajú,“ píše v tlačovej správe Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Ak napríklad dajú svojim zákazníkom na tovar vrecko, musia sa registrovať na ministerstve životného prostredia v registri výrobcov obalov a splniť si množstvo ďalších povinností.

Na tretej priečke sa umiestnili zvláštnosti platieb pri zmene sídla spoločnosti na rôznych úradoch. Kým totiž napríklad v obchodnom registri za zmenu sídla podnikateľ zaplatí na poplatkoch 33 eur, podobný úkon v registri Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny napríklad v prípade personálnych agentúr môže stáť až 500 eur.

„Anketa Byrokratický nezmysel aj v tomto roku ukázala, že na Slovensku stále existuje množstvo nezmyselných, nereálnych, zbytočných, či navzájom si odporujúcich povinností,“ komentoval výsledky hlasovania prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. Ako dodal, vo finálovej desiatke sa zároveň ukázalo viacero problémov, ktoré sú širšie. "Či už ide o problematiku nového zákona o odpadoch, či problémy v legislatíve týkajúcej sa nelegálneho zamestnávania,“ do­dal.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie