Kia a Hyundai po rokoch prvýkrát predali menej áut

Odbyt najväčšej juhokórejskej automobilky Hyundai Motor a jej sesterskej spoločnosti Kia Motors sa vlani znížil o dve percentá na 7,88 milióna vozidiel. Oznámili to v pondelok firmy.

02.01.2017 08:45
debata

Vykázali tak prvý pokles celoročného predaja od roku 1998. Tento rok však napriek rastúcej konkurencii počítajú s nárastom na 8,25 milióna vozidiel.

Automobilkám sa vlani nepodarilo splniť predajné cieľ, podľa ktorého mal odbyt dosiahnuť 8,13 milióna vozidiel. Hyundai, ktorá vyrába automobily aj v Českej republike, vlani zákazníkom dodala 4,86 ​​milióna vozidiel namiesto plánovaných 5,01 milióna. Kia, ktorá má závod aj na Slovensku, predala 3,02 milióna áut, zatiaľ čo plán predstavoval 3,12 milióna.

Hyundai a Kia tvoria piateho najväčšieho výrobcu áut na svete. Hyundai počíta v tomto roku s nárastom predaja na 5,08 milióna vozidiel a Kia plánuje predaj zvýšiť na 3,17 milióna vozidiel. K rastu odbytu by mohla prispieť stabilizácia dopytu na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch, napríklad v Rusku, napísala agentúra Reuters.

Kia spustila v decembri 2007 sériovú výrobu osobných áut pri Žiline na Slovensku. Hyundai v novembri 2008 oficiálne začal sériovú výrobu osobných áut v Česku, v Nošoviciach na Frýdecko-Místecku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #automobilky