Hodnota bitcoinu sa po troch rokoch vrátila nad 1000 dolárov

Hodnota kybernetickej meny bitcoin sa počas pondelkového obchodovania prvýkrát za tri roky vyšplhala nad hranicu 1000 dolárov. Pokračuje tak v raste po tom, čo v minulom roku posilnila o 125 percent.

02.01.2017 15:11
debata

V pondelok dopoludnia hodnota bitcoinu stúpla o 2,5 percenta a dostala sa na 1022 dolárov. To predstavuje najvyššiu úroveň od konca roku 2013, napísala agentúra Reuters.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Celková hodnota bitcoinov v obehu sa teraz nachádza na rekordnom maxime nad 16 miliardami dolárov.

Pretože nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa ľahko presúvať, je mena často využívaná tými, ktorí sa chcú vyhnúť kontrole svojho kapitálu. „Bitcoin sa zdá byť životaschopnou, hoci vysoko rizikovou alternatívou (oficiálnych mien),“ uviedol Paul Gordon z vedenia britskej asociácie pre digitálne menu.

Kurz bitcoinu zostáva v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi vrtkavý, jeho najvýraznejšie jednodňové výkyvy v minulom roku sa pohybovali okolo desať percent. Vrtkavosť bitcoinu sa však výrazne znížila oproti roku 2013, keď jednodňové výkyvy dosahovali až 40 percent.

V minulom roku kurz bitcoinu podporil silnejší dopyt v Číne, ktorý bol dôsledkom oslabovania čínskeho jüanu. Ten v minulom roku stratil sedem percent, čo predstavovalo jeho najhorší výkon za viac ako 20 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin