Prvýkrát od krízy sa nebude hromadne prepúšťať

Domáce firmy neplánujú začiatkom tohto roka hromadné prepúšťania svojich zamestnancov. Po prvý raz od krízy sa preto úvod roka nespája so stratou zamestnania stovky Slovákov.

03.01.2017 12:00
prepúšťanie Foto: ,
Najvyšší počet nahlásených hromadných prepúšťaní bol v decembri roku 2015, keď prišlo spolu v ôsmich firmách o prácu až 505 ľudí.
debata (2)

Dôvodom je, že v Európe rozbehnutý hospodársky rast dal väčšine fabrík dostatok zákaziek. Paradoxne, najväčším súčasným problémom personálnych oddelení je zabezpečenie dostatočného počtu kvalifikovaných ľu­dí.

„V decembri 2016 nebolo hlásené žiadne hromadné prepúšťanie,“ povedala Dominika Bordáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Na porovnanie, najvyšší počet nahlásených hromadných prepúšťaní bol v decembri roku 2015, keď v ôsmich firmách prišlo o prácu spolu až 505 ľudí.

Domáce podniky sú úradom práce povinné nahlásiť hromadné prepúšťanie v prípade, že v priebehu jedného mesiaca prepustia viac ako 30 ľudí. V roku 2017 ani v prípade výpovede nebude pre skúsených zamestnancov ťažké nájsť si prácu. Rozbehnutá ekonomika totiž bude vytvárať dostatok pracovných príležitostí. Slovensko už v tomto roku môže dosiahnuť nižšiu nezamestnanosť ako pred vypuknutím krízy.

„Ak sa udrží súčasný trend, v roku 2017 by sme mohli dosiahnuť historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. V priebehu budúceho roka by sme sa mohli dostať pod 8,5 percenta, kým súčasný rekord z roku 2008 je na úrovni 8,7 percenta,“ komentoval Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky.

Aktuálne prostredníctvom úradov práce ponúkajú firmy viac ako 28-tisíc voľných pracovných miest. Niektorí ľudia o ponúkanú prácu nemajú záujem buď pre nízky plat, alebo nespĺňajú vzdelanostné požiadavky firiem.

„Ako robotník vo výrobe môžem ísť do Bratislavy pracovať za 600 eur v čistom. Minimálne 200 eur mesačne miniem na dopravu a ubytovanie. Ďalších 200 miniem na stravu a reálne mi ostane 200 eur. Za to sa mi neoplatí drieť celý mesiac za pásom a radšej ostanem doma nezamestnaný,“ povedal Rudolf Kuška z Lučenca. Ten je po skončení strednej školy už viac ako rok bez práce.

Pre neochotu Slovákov obsadzovať voľné pracovné miesta je novým fenoménom rastúci počet pracovníkov zo zahraničia. „Ich počet sa v priebehu roka zvýšil takmer o desaťtisíc. V novembri bol počet evidovaných zahraničných zamestnancov na Slovensku 34 999,“ priblížil Fojtík.

Ešte razantnejšiemu najímaniu ľudí zo zahraničia bráni jedine neochota vlády otvoriť slovenský pracovný trh aj ľuďom žijúcim mimo Európskej únie. „Nové pracovné miesta by mali vznikať predovšetkým v priemyselnej výrobe, najsilnejšími odvetviami z tohto pohľadu budú automobilový priemysel a strojárstvo. Dynamický rast očakávame aj v doprave a logistike či v centrách zdieľaných služieb,“ uviedla Jana Mesárová, výkonná riaditeľka personálnej agentúry McROY Jobliner.

Z veľkých firiem v tomto roku hľadá nových zamestnancov napríklad bratislavský závod Volkswagen. „V tejto chvíli Volkswagen Slovakia zamestnáva okolo 10¤800 ľudí z celého Slovenska a stovky voľných pracovných miest obsadzujeme aj po Novom roku,“ priblížila Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia.

Automobilka momentálne najviac bojuje s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. „Obsadzovanie voľných pozícií komplikuje aj skutočnosť, že pôsobíme v regióne s najnižšou nezamestnanosťou. S najväčším nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily sa stretávame pri pozíciách, pri ktorých je požadované elektrotechnické alebo technické vzdelanie,“ dodala Makayová.

Veľmi silným odvetvím slovenského priemyslu je aj elektrotechnika. V ňom pôsobiace továrne musia reagovať na kolísavý dopyt po novej čiernej technike náborom dočasných – agentúrnych zamestnancov. Najviac nových televízorov sa tradične predáva pred príchodom Vianoc, a preto podniky už v jeseni prechádzajú z jednozmennej na dvojzmennú výrobu.

Následný začiatok roka je sprevádzaný väčšinou útlmom výroby a výrobné pásy vo fabrikách sa opäť naplno rozbehnú na jar. „Najdôležitejší sú ľudia. Preto si potrebujeme udržať súčasných zamestnancov, zamestnať nových na kvalifikované pozície a zabezpečiť dostatok operátorov pre vysokú sezónu v roku 2017 a to je čím ďalej náročnejšie,“ konštatoval Jozef Plško, hovorca Foxconn Slovakia. Fabrika, nachádzajúca sa v priemyselnom parku mesta Nitra, patrí k najväčším výrobcom LCD televízorov na Slovensku.

Súčasné dobré časy sa v najbližších rokoch môžu skončiť pre nasadzovanie robotov. Predovšetkým robotníci sa musia pripraviť na rušenie pracovných miest. „Z dlhodobého hľadiska je na Slovensku ohrozená približne polovica pracovných miest. Dôvodom je automatizácia, ktorá bude čoraz viac vytláčať ľudskú prácu najmä v menej sofistikovaných oblastiach,“ uviedla Mesárová.

Podľa personálnej agentúry McROY v priemysle zaniknú pracovné miesta pomocných robotníkov a málo kvalifikovaných operátorov. V stavebníctve zasa stroje úplne preberú pomocné a výkopové práce. V obchode budú ľudia nahradení automatickými pokladňami a v logistike zaniknú pozície skladníkov a vodičov vysokozdvižných vozíkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #prepúšťanie #Slovensko