Ford poslúchol Trumpa, ruší stavbu továrne v Mexiku

Americká automobilka Ford Motor zrušia plán na výstavbu továrne v Mexiku za 1,6 miliardy dolárov.

03.01.2017 21:17
debata (36)

Firma v utorok uviedla, že namiesto toho investuje 700 miliónov USD do svojej továrne v americkom štáte Michigan. Investičné plány Fordu v Mexiku sa predtým stali terčom ostrej kritiky zo strany budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Akcie Fordu po oznámení zámeru spevnili o viac ako tri percentá, zatiaľ čo kurz mexického pesa sa prepadol na najnižšiu úroveň za posledných sedem týždňov na 20,93 MXN za dolár.

Automobilka o plánoch na výstavbu mexického závodu na výrobu malých vozidiel informovala vlani na jar. Trump vtedy jej rozhodnutie označil za „absolútnu hanbu“ a pohrozil Fordu vysokými dovoznými clami.

„Ak budem prezidentom, také smiešne transakcie, ktoré likvidujú (v USA) pracovné miesta, sa nebudú diať,“ uviedol vtedy. V prezidentských voľbách Trump v novembri porazil svoju súperku Hillary Clintonovú, v Bielom dome tak 20. januára vystrieda Baracka Obamu.

Ford v utorok uviedol, že do svojej továrne v Michigane investuje 700 miliónov dolárov v rámci rozširovania ponuky elektromobilov a hybridných vozidiel. V závode by tak malo vzniknúť zhruba 700 nových pracovných miest.

Generálny riaditeľ automobilky Mark Fields upozornil, že zrušenie plánov na výstavbu továrne v Mexiku súvisí najmä s nedostatočným dopytom po malých automobiloch. Poukázal tiež na potrebu plne využiť výrobné kapacity v už existujúcich závodoch. Podľa hovorcu firmy ovplyvnili rozhodnutie tiež Trumpove politické plány, napríklad na znižovanie daní a obmedzovanie regulácie v USA. Výkonný predseda automobilky Bill Ford uviedol, že s Trumpom hovoril a o rozhodnutí ho informoval.

Trump počas svojej predvolebnej kampane zdôrazňoval potrebu chrániť americký priemysel pred odlivom pracovných miest do zahraničia. Kvôli zahraničnej výrobe v utorok kritizoval aj najväčšiu americkú automobilku General Motors. Pohrozil, že uvalí vysoké clo na dovoz jej vozidiel Chevrolet Cruze vyrábaných v Mexiku. Automobilka však v reakcii na Trumpove slová uviedla, že drvivú väčšinu vozidiel Chevrolet Cruze určených pre americký trh vyrába v Spojených štátoch.

Všetky sedany Chevrolet Cruze predávané v USA sa podľa GM vyrábajú v montážnej továrni v meste Lordstown v americkom štáte Ohio. Z Mexika firma dováža iba hatchbackové verziu, ktorá má na celkovom predaji tohto modelu len malý podiel.

V minulom roku General Motors podľa svojich údajov predal v USA okolo 190 000 vozidiel Cruze, z toho zhruba 185 500 sedanov vyrobených v Lordstown a 4500 hatchbackov vyrobených v Mexiku. Vedenie odborového zväzu UAW v továrni v Lordstown uviedlo, že proti výrobe hatchbackov Cruze v Mexiku nemá námietky. Odborári tiež upozornili, že ich továreň nie je na túto výrobu vybavená.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #Ford #Donald Trump