Le Penová chce namiesto eura frank a spoločnú menu ECU

Francúzsko aj ďalšie krajiny eurozóny by mali opustiť euro ako jednotnú menu a vrátiť sa k skoršiemu systému "spoločnej európskej meny", ktorá by existovala popri národných menách. Navrhla to v stredu šéfka francúzskych nacionalistov Marine Le Penová, ktorá ide ako jeden z popredných kandidátov do tohtoročných prezidentských volieb vo Francúzsku.

04.01.2017 20:45
debata (68)

Le Penová ako predsedníčka Národného frontu tak navrhuje návrat k systému ECU, teda Európskej menovej jednotky.

ECU bola zúčtovacia mena vytvorená na základe menového koša, v EÚ a v predošlej štruktúre Európskych spoločenstiev fungovala od konca 70. do konca 90. rokov, kedy bola nahradená eurom. Le Penová už dlhší čas hovorí, že Francúzsko by malo z eurozóny odísť, doteraz však neponúkla žiadne podrobnosti tohto prechodu.

„ECU existovalo popri národnej mene. Koexistencia národnej meny so spoločnou menou nemala žiadne dopady na každodenný život Francúzov,“ povedala Le Penová agentúre Reuters po svojej stredajšej novoročnej tlačovej konferencii. Podľa nej by francúzsky štátny dlh bol v prípade jej vlády prevedený do novej národnej meny.

ECU fungovalo ako zúčtovacia jednotka pre medzinárodné transakcie, najmä ale bola nástrojom Európskeho menového systému (EMS), kde ECU pôsobilo ako meradlo výmenných kurzov národných mien. V tomto systéme fungoval Európsky mechanizmus výmenných kurzov (ERM), takzvaný „had v tuneli“, ktorý obmedzoval pohyby európskych mien do určitého rozpätia.

Vyjadrenie Le Penovej potvrdil a priblížil jej zástupca Florian Philippot. „Mena sledujúca model ECU nie je mena, ktorú máte v peňaženke alebo na bankovom účte. Je to zúčtovacia mena medzi krajinami,“ povedal. „Mohol by to byť jeden z modelov, možno model pre prechod,“ dodal.

Le Penová by sa podľa prieskumov mala prebojovať do druhého kola prezidentských volieb. Tam by ale mala prehrať s kandidátom hlavného prúdu, pravdepodobne konzervatívcom Francoisom Fillonom. Le Penová presadzuje odchod Francúzska z eurozóny ako jediná z hlavných kandidátov.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #eurozóna #Marine Le Penová