Maloobchodné tržby v novembri vzrástli o 3,9 %

Tržby v maloobchode si aj v novembri udržali rast. V medziročnom porovnaní totiž stúpli o 3,9 %. Na medzimesačnej báze v novembri v porovnaní s októbrom tržby maloobchodníkov na Slovensku vzrástli o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

05.01.2017 13:01
debata (1)

Medziročné zvýšenie tržieb v maloobchode súviselo s rastom tržieb najmä v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 8,6 %, maloobchode v s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 6,5 % a v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 1,2 %. Tržby klesli len v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 7 %.

Z ostatných sektorov vnútorného obchodu medziročne vzrástli tržby vo veľkoobchode o 5,6 %, pričom v medzimesačnom porovnaní stúpli o 1,6 %. V ubytovaní evidovali štatistici medziročný nárast tržieb až o 3,1 %, kým medzimesačne, naopak, klesli o 5,1 %. Podobný vývoj sa zaznamenal aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, keď medziročne tržby stúpli o 3,3 % a medzimesačne klesli o 0,2 %. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov v porovnaní s vlaňajším novembrom tržby stúpli až o 11,9 % pri medzimesačnom poklese o 1,1 %.

Za jedenásť mesiacov minulého roka tak maloobchod na Slovensku evidoval medziročný nárast tržieb o 1,9 %. Darilo sa aj ďalším odvetviam, keď tržby vo veľkoobchode oproti jedenástim mesiacom vlaňajška vzrástli o 1,7 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov až o 17,3 %, v ubytovaní o 11,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2,7 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod