Bitcoin prudko klesá, vrátil sa pod tisíc dolárov

Hodnota kybernetickej meny bitcoin sa vo štvrtok prepadla o viac ako 20 percent a vrátila sa pod hranicu 1000 dolárov.

05.01.2017 21:01
debata (6)

Bitcoin tak stráca vysoké zisky z minulých týždňov a posúva sa k najhlbšej dennej strate za takmer dva roky. Hodnota bitcoinu popoludní na európskej burze Bitstamp klesla na 885 dolárov za jednotku z ranných približne 1130 dolárov. Zostúpila tak najnižšie od 25. decembra, uviedla agentúra Reuters.

Dnešný prepad hodnoty bitcoinu je reakciou trhu na nedávne prudké zisky. Začiatkom týždňa sa bitcoin prvýkrát za tri roky vyšplhal nad 1000 dolárov a v stredu vystúpil na trojročné maximum 1130,90 dolára, čo bolo len asi 24 dolárov pod rekordným maximom. Za celý minulý rok bitcoin získal 125 percent.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Celková hodnota bitcoinov v obehu je teraz na rekordnom maxime nad 16 miliardami dolárov.

Kurz bitcoinu zostáva v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi nestabilný, jeho najvýraznejšie jednodňové výkyvy sa vlani pohybovali okolo desať percent. Nestálosť bitcoinu sa však výrazne znížila oproti roku 2013, keď jednodňové výkyvy dosahovali až 40 percent.

V minulom roku kurz bitcoinu podporil silnejší dopyt v Číne, ktorý bola dôsledkom oslabovania čínskeho jüanu. Ten vlani stratil oproti doláru sedem percent a viedol si najhoršie za viac ako 20 rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin