NDS vlani opravila 115 km vozoviek diaľnic a rýchlociest

Národná diaľničná spoločnosť v minulom roku opravila vyše 115 kilometrov vozoviek, z toho na diaľniciach 72,6 km a na rýchlostných cestách 42,7 km.

06.01.2017 11:17
debata (2)

Opravy sa vykonávali pre poruchy povrchu alebo konštrukcie vozovky. „Technológia opravy či údržby sa volila podľa druhu poruchy, či už išlo o výmenu krytu, výmenu obrusnej vrstvy, regeneračný postrek, emulzný mikrokoberec alebo náter,“ informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Vyššej bezpečnosti na diaľniciach a rýchlostných cestách pomôže 27 novoosadených tlmičov nárazu. Rovnako v záujme zvýšenia bezpečnosti bolo na úsekoch D1 Ivachnová – Važec a od Trnavy po križovatku Lúka osadených 66 kilometrov nových oceľových zvodidiel a takmer 30 kilometrov betónových zvodidiel. „Výmenou a úpravou na týchto úsekoch prešli aj odvodňovacie zariadenia – štrbinové žľaby, rigoly, vymenili sa a doplnili nové odvodňovacie žľaby. Vymenili sme aj poklopy kanalizačných šácht v strednom deliacom páse,“ uviedla Žgravčáková.

Nové oplotenie v dĺžke 8,5 kilometra dostal privádzač na R1 od Nitry, ako aj vetvy diaľničnej križovatky Kúty v dĺžke 1,6 kilometra. NDS obnovila aj oplotenie pri diaľničnom odpočívadle Sekule na D2 Sekule v dĺžke 948 metrov. Pre zvýšenie bezpečnosti doplnila spolu 62 vodiacich tabúľ za tlmiče nárazov, ktoré usmerňujú premávku v smere šípok a označujú tak nebezpečné miesto.

Na odpočívadle Zamarovce na D1 pribudli nové detské ihriská, na odpočívadle Východná sa vymenila zostava detského ihriska, nové fitnes zóny zase dostali odpočívadlá Zlaté piesky a Jarovce. „Zároveň sme obnovili mobiliár odpočívadiel Stupava, Zlaté piesky, Čataj, Piešťany, Hrádok, Beckov, Zamarovce, Prejta, Dubnica, Hybe a Janovík. Vymenili sme aj stovku odpadkových košov. Na všetkých detských ihriskách sa vykonala pravidelná povinná ročná kontrola. Úpravu vegetácie podstúpili odpočívadlá Zamarovce, Piešťany a Považská Bystrica,“ priblížila Žgravčáková.

NDS ešte vlani v júni otvorila na rakúskej hranici v Jarovciach nové informačno-predajné miesto. Prostredníctvom vyškoleného a jazykovo zdatného personálu zabezpečuje motoristom prichádzajúcim na Slovensko predaj elektronickej diaľničnej známky, poskytuje komplexné informácie o cestnej infraštruktúre, či o možnostiach turizmu v krajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #rýchlostné cesty