Euro prešlo kritickými obdobiami, oslavuje už 15 rokov

Spoločnú menu euro začali niektorí Európania používať už v roku 2002. Tri roky predtým fungovala spoločná európska mena len virtuálne, pričom sa využívala na bezhotovostné transakcie. Aktuálne platí eurom v 19 štátoch únie vrátane Slovenska viac ako 330 miliónov Európanov. Tento rok oslavuje 15 rokov.

09.01.2017 12:00
debata (10)
zväčšiť
infografika, kurz eura voči doláru

Euro ako mierový projekt

Euro je podľa odborníkov predovšetkým politický projekt slúžiaci na definitívne zjednotenie Európy. V 20. storočí totiž obyvatelia starého kontinentu viedli medzi sebou dve svetové vojny a obdobie večných konfliktov ukončil až projekt Európskej únie. Finálnym krokom k zjednoteniu únie mala byť práve spoločná mena. „Projekt spoločnej európskej meny zohral v uplynulých pätnástich rokoch dôležitú úlohu tak pri prehĺbení vzájomného cezhraničného obchodu v rámci viac než 330-miliónového trhu eurozóny, ale prispel aj k zjednodušeniu voľného pohybu kapitálu, ako aj pracovnej sily v rámci spoločného európskeho trhu,“ vysvetlil hlavný analytik Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

Euru sa takisto podarilo úspešne nadviazať na dedičstvo nemeckej marky a francúzskeho franku. „Euro sa už v prvých rokoch svojej existencie stalo reálnym konkurentom amerického dolára, ktorý dovtedy dominoval ako svetová rezervná mena, ako aj hlavná mena medzinárodného obchodu a investícií,“ dodal Vaňo.

Euro sa otriasalo v základoch

Spoločný európsky projekt a mena sa otriasli v základoch s nástupom finančnej krízy v roku 2008. Pred rokmi hrozilo, že pre vysoké dlhy a neplnenie rozpočtových pravidiel vystúpi Grécko z eurozóny. V tom čase to mohol byť posledný klinec do rakvy spoločnej európskej meny. Pre neistú situáciu totiž nikto nikomu neveril a banky neboli ochotné nakupovať dlhy štátov používajúcich euro. Takzvaná dlhopisová kríza kulminovala v rokoch 2011 až 2012 a Slovensko vtedy dokázalo na finančných trhoch predávať len pokladničné poukážky so splatnosťou do jedného roka.

Situáciu zachránil nový prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, ktorý vtedy povedal: „Zachránime euro, nech to stojí čokoľvek.“ Svoje slová podporil aj činmi v podobe znižovania základnej úrokovej sadzby a spusteného tlačenia peňazí. Za svoju razantnosť si na finančných trhoch vyslúžil prezývku kultovej počítačovej postavičky od spoločnosti Nintendo, Super Mário.

Draghi naozaj zachránil euro a dnes už nikto nepočíta so skončením spoločnej meny. Problémy síce úplne nezmyzli, a Gréci stále bojujú s astronomicky vysokou sekerou, ale ekonomika samotného štátu, ako aj celej únie pomaly rastie a znižuje sa aj nezamestnanosť. Aktuálne ECB každý mesiac natlačí do 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro 80 miliárd eur. Tlačenie peňazí ma trvať od marca 2015 do decembra 2017 a za ten čas sa do ekonomiky eurozóny naleje 2,28 bilióna nových eur.

Na rade je ozdravovanie bánk

V tomto roku bude euro čeliť výzvam v podobe ozdravenia bánk, najmä talianskych, ktoré sú vo veľkých problémoch. Voliči rozdajú nanovo karty v Holandsku, vo Francúzsku a Nemecku. V týchto štátoch euroskeptické strany navrhujú podľa vzoru Veľkej Británie referendum o vystúpení z Európskej únie. Hlavne odchod Francúzska alebo Nemecka má potenciál pochovať nielen euro, ale aj celý projekt únie. Nateraz prieskumy verejnej mienky nikde nenaznačujú víťazstvo strán podporujúcich odchod z EÚ. Doteraz sa pre odchod rozhodli v júni roku 2016 jedine Briti, ktorí platia britskou librou, a ako jediní mali udelenú výnimku a euro nemuseli nikdy prijať. Ostatné štáty únie sa zaviazali euro postupne zaviesť.

Euro s rekordným štartom

Hneď od svojho vzniku v roku 1999 bolo euro silnejšie ako americký dolár. Na finančných trhoch sa totiž jedno euro dalo vymeniť za 1,189 dolára. Následne počas prvých rokoch prišlo k oslabovaniu spoločnej európskej meny a v roku 2000 sa jedno euro vymieňalo za 0,8411 amerického dolára. V histórii bol dolár zatiaľ len jediný raz silnejší ako spoločná európska mena a éra postupného posilňovania eura sa začala v roku 2002 po zavedení prvých bankoviek. Najsilnejšie bolo euro v júli 2008, keď sa jedno euro dalo vymeniť za 1,5919 amerického dolára.

Plusy a mínusy slabšieho eura

V súčasnosti sa euro oproti americkému doláru oslabuje a v piatok popoludní sa na finančných trhoch jedno euro vymieňalo za 1,0578 dolára. To, že dolár bude po druhý raz v histórii silnejšie ako euro, očakáva v úvode roka 2017 americká Saxo Bank. „Oslabujúce sa euro je výhodou pre slovenských exportérov, ktorí vyvážajú svoje výrobky do krajín mimo eurozónu, pretože slabšie euro robí ich výrobky v zahraničí lacnejšími,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová. Napríklad štyri brzdové doštičky v cene 20 eur stoja aktuálne 21,16 amerického dolára. Pre oveľa vyšší kurz bola cena tých istých súčiastok v roku 2008 až 31,84 dolára.

Na druhej strane slabšie euro zdražuje dovoz tovarov a surovín z krajín nachádzajúcich sa mimo eurozóny. Vyššie výrobné náklady preto budú mať napríklad firmy pôsobiace v elektrotechnickom priemysle, ktoré súčiastky dovážané z Číny musia nakupovať za americké doláre. Za doláre sa na svetových trhoch predáva aj ropa a silnejúci dolár aj na Slovensku mierne zdraží palivá.

Dolár sa aktuálne posilňuje pre politiku americkej centrálnej banky (FED). Tá už pred rokmi ukončila tlačenie peňazí a v decembri už druhýkrát zdvihla základnú úrokovú sadzbu. „Fed si na tento rok nalinkoval tri zvýšenia, čím by sa kľúčová sadzba dostala do pásma 1,25 až 1,5 percenta,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ak naozaj príde k takému razantnému zvýšeniu úrokov, dolár bude silnejší ako euro. ECB totiž plánuje základnú úrokovú sadzbu držať celý tento rok na rovnej nule.

V Európe sa zatiaľ plánuje len od marca 2017 znížiť mesačné tlačenie peňazí z 80 na 60 miliárd eur. Súčasná politika Európskej centrálnej banky prináša nielen oslabovanie eura, ale aj nízke úroky. Aj na Slovensku si ľudia vďaka tomu berú hypotéky za rekordne nízke úroky. Lacné úvery majú za cieľ naštartovať spotrebu v eurozóne a podporiť hospodársky rast. Na druhej strane, v súčasnosti je aj rekordne nízke zhodnocovanie úspor v bankách. Veľmi nízke je aj zhodnocovanie peňazí uložených v bankách a ľuďom sa dnes viac oplatí požičať si, ako šetriť.

Dostupnejšie dovolenky v zahraničí

Na Slovensku sa euro zaviedlo 1. januára 2009. Jedno euro sa v tom čase menilo za 30,126 slovenskej koruny. Pre Slovákov sa vďaka zavedeniu spoločnej európskej meny stali dostupnejšie dovolenky v zahraničí. Na druhej strane si veľa ľudí euro spája s prudkým zdražovaním. „Za tristo korún som voľakedy v obchode spravil poriadny nákup. Dnes si za 10 eur poriadne nič nekúpim,“ povedal dôchodca Milan Kováč zo Žiliny. Podľa Štatistického úradu inflácia na Slovensku dosiahla do roku 2009 hodnotu 10,5 percenta. Lacnejšie ako v minulosti si ľudia kupujú napríklad spotrebnú elektroniku. Oveľa drahšie sú zas domy a byty, a to hlavne vo väčších mestách s dostatkom pracovných príležitostí.

Celkovo zavedenie eura slovenskej ekonomike viac pomohlo, ako uškodilo. „Hlavnou výhodou eura pre Slovensko bolo zníženie transakčných nákladov pre podnikateľov a obyvateľov. Pre výrazne exportne orientovanú ekonomiku je to veľký prínos. Zároveň nám vstup do eura dodal výrazne väčšiu stabilitu meny, s ktorou by sme ako malá otvorená ekonomika mali v časoch ekonomických nepokojov značný problém. V neposlednom rade nám vstup do eurozóny pridal na atraktivite v očiach investorov,“ zhodnotil Boris Fojtík, analytik Tatra banky.

Nevýhodou je oklieštenie menovej suverenity, keď o výške úrokov na Slovensku rozhoduje ECB, a nie domáca Národná banka Slovenska. „Ďalšou nevýhodou je preberanie záväzkov za nezodpovedné hospodárenie niektorých členov eurozóny z minulosti, a to vytvára riziká opakovania sa tohto scenára aj do budúcna,“ dodal Fojtík. Prostredníctvom trvalého a dočasného eurovalu Slovensko ručí aj za splácanie gréckeho dlhu, a to vo výške 1,5 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna