Štát sa usiluje získať investície za 1,8 miliardy eur

Podnikatelia na Slovensku by mohli v rámci pripravovaných projektov investovať v krajine okolo 1,8 miliardy eur.

10.01.2017 20:06
debata (1)

Slovenské ministerstvo hospodárstva eviduje 66 rozpracovaných investičných projektov, povedal v utorok minister hospodárstva Peter Žiga.

Spomínané investície by v prípade realizácie vytvorili podľa ministra 24 000 nových pracovných miest, a to aj v regiónoch s nadpriemernou nezamestnanosťou. Polovica zo zvažovaných projektov sa týka rozšírenia existujúcich kapacít firiem, ktoré už v krajine podnikajú.

Detaily o investoroch Žiga neuviedol. Slovensko v posledných rokoch prilákalo investorov najmä do automobilového a strojárskeho priemyslu. Vlani začala v krajine budovať svoj závod britská automobilka Jaguar Land Rover. Po dokončení továrne ešte viac stúpne podiel automobilového priemyslu na výkone ekonomiky Slovenska, ktoré je v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom áut.

Niekoľko skôr ohlásených väčších investičných zámerov na Slovensku nakoniec nebolo realizovaných. Išlo napríklad o investície do výstavby tlačiarne na výrobu cenín a dokumentov alebo do výstavby závodu na spracovanie mlieka, na ktoré predchádzajúce jednofarebná vláda premiéra Roberta Fica schválila investičné stimuly.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície