Svetové hospodárstvo výrazne zrýchli, prognózuje Svetová banka

Rast svetovej ekonomiky tento rok zreteľne zrýchli na 2,7 percenta, predpovedala v utorok Svetová banka. Vlani jeho tempo spomalilo na 2,3 percenta, najnižšiu úroveň od finančnej krízy z konca minulého desaťročia.

11.01.2017 08:19
debata

Banka predpokladá, že rast vo vyspelom svete mierne zosilnie na 1,8 percenta z minulého tempa 1,6 percenta. Výrazne zrýchli zvyšok sveta, kde rastové tempo dosiahne 4,2 percenta z 3,4 percenta v minulom roku. Ekonomikám rozvíjajúcich sa trhových ekonomík pomôže oživenie cien komodít a ukončenie ekonomickej recesie v Rusku a Brazílii, uviedla Svetová banka.

„Po rokoch slabého rastu s povzbudením sledujeme zlepšenie ekonomických vyhliadok,“ uviedol k správe prezident banky Jim Yong Kim. „Teraz je čas na to, aby sme to využili a zvýšili investície do infraštruktúry a do ľudí,“ dodal šéf inštitúcie podľa agentúry Reuters.

V najnovšom odhade sa ale skrývajú značné neistoty, najmä preto, že ešte nezahŕňa vplyv politiky nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, od ktorého sa všeobecne čakajú opatrenia na podporu rastu. Banka však aj bez toho svoj odhad pre najväčšiu ekonomiku výrazne zlepšila na 2,2 percenta z júnovej prognózy 1,6 percenta.

Rast v Číne tento rok bude ďalej postupne spomaľovať a zmierni sa na 6,2 percenta z vlaňajších 6,7 percenta. Zrýchlia však niektoré ekonomiky južnej Ázie. Indická ekonomika posilní o 7,6 percenta z tempa sedem percent v minulom roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Svetová banka