Stavebným podnikateľom chýba záväzný plán výstavby dopravnej infraštruktúry

Chýbajúci záväzný harmonogram budovania dopravnej infraštruktúry sa podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) dlhodobo ukazuje ako problém pre celý sektor slovenského stavebníctva.

12.01.2017 16:33
debata

Ako zväz vo štvrtok informoval, medziročný pokles stavebnej produkcie negatívne ovplyvňuje slovenské stavebné firmy a prakticky výlučne je spôsobený prepadom v inžinierskom stavebníctve, ktoré zahŕňa práve výstavbu nových cestných úsekov.

Najnovšie dáta za november minulého roka potvrdili trend pretrvávajúci už deväť mesiacov. Inžinierske stavby zaznamenali v uvedenom mesiaci medziročný pokles o 9,1 %, pričom októbrový prepad bol ešte výraznejší, a to o 38,8 %.

„Potrebnú stabilitu a kontinuitu pre stavebný sektor by zabezpečil dodržiavaný plán výstavby dopravnej infraštruktúry. Stavebné firmy štandardne využívajú vlastné kapacity v podobe zamestnancov a technológií. Práve tie ich stoja náklady, aj keď sú nevyužité a neplánovaný nedostatok zákaziek tak pociťujú prakticky okamžite,“ uviedol ZSPS.

Výrazným rizikom je podľa zväzu stavbárov zmena konkrétnych rozpracovaných projektov pred začatím výstavby. „Potvrdzuje to nedávno oznámený posun dokončenia diaľnice D3 na severe Slovenska na rok 2026, alebo opätovné posudzovanie obchvatu Prešova pripraveného na výstavbu, a to v situácii kolabujúcej dopravy v meste,“ upozornil ZSPS. „Ide o celospoločenský problém, reakcie dotknutých subjektov dosvedčujú, že nedokončená základná diaľničná infraštruktúra bráni príchodu investícií do regiónov,“ poznamenal zväz.

Výstavba diaľnic či rýchlostných ciest zahŕňa dlhodobú systematickú prípravu, a to pred samotným začatím stavebných prác. Akékoľvek dodatočné zmeny projektov podľa stavbárov znamenajú časové posuny a tie negatívne vplývajú na motoristov, ekonomický rozvoj Slovenska a prirodzene aj samotné stavebné firmy.

Stavebná produkcia vlani v novembri deviaty mesiac po sebe medziročne klesla. V jedenástom mesiaci minulého roka sa znížila o 11,1 % na 490,8 mil. eur a po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 5,6 % vyššia ako v októbri. Od januára do konca novembra 2016 výkony stavebníctva medziročne klesli v priemere o 9,8 % na 4,42 mld. eur. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska je nezávislá organizácia zamestnávateľov, ktorá od roku 1990 združuje odborníkov a podniky všetkých veľkostí pôsobiace v bytovom, nebytovom a inžinierskom stavebníctve.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #infraštruktúra #Zväz stavebných podnikateľov Slovenska #diaľničná infraštruktúra