Tatársky biftek sa možno vráti do reštaurácií

Tatársky biftek by sa mohol vrátiť na jedálne lístky slovenských reštaurácií. Ako uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) Marek Harbuľák, pripravuje sa novela vyhlášky, ktorá od roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.

13.01.2017 16:31
debata (23)

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok poslal ZHR návrh novely a hotelieri ju v súčasnosti posudzujú. Podľa Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť „tatarák“ ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania.

V polovici decembra sa na podnet ZHR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania,“ informoval Harbuľák.

Vyskúšajte najlepšie recepty na tatársky biftek!

Vyhláška z roku 2007 zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa či iných potravín. „Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavili tisíce ľudí, ale aj prípravy "krvavých“ steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov, či v reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave tiramisu," vysvetlil Harbuľák.

ZHR pozitívne vníma vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch. „Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému ‚tatarák‘ chceli spoločne s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť,“ dodal zväz.

Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz. Ide napríklad o teniózu (nakazenie pásomnicou), trichinelózu (nákaza svalovcom), bakteriálne infekcie – salmonelózu, listeriózu či nákazu E. coli. Harbuľák pripustil, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko – najmä pre deti, tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou – existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia. „Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov,“ uzavrel Harbuľák.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #tatársky biftek