Francúzi kontrolujú Renault, či nepodvádzal s emisiami

Francúzske úrady prešetrujú podozrenie, či sa automobilka Renault nedopustila podvodu pri kontrole emisií dieselových motorov.

13.01.2017 16:46
debata (7)

Úrad parížskej prokuratúry uviedol, že traja vyšetrujúci sudcovia začali súdne vyšetrovanie postupov použitých pri kontrole emisií v automobilke Renault. Kroky sudcov vychádzajú z úvodného vyšetrovania ministerstva hospodárstva, ktoré svoje zistenia odovzdalo prokuratúre v novembri.

Renault v piatok vyhlásil, že jeho vozidlá nie sú vybavené softvérom, ktorý by manipuloval údaje o znečisťovaní. Firma trvá na tom, že dodržiava všetky francúzske a európske zákony. Akcie Renaultu v piatok klesli o 4 percentá, ale neskôr sa zotavili a oproti predošlému dňu boli lacnejšie iba o 1,6 percenta. Renault vlani zvolal na opravy 15 tis. áut, pretože emitovali nadmerné úrovne škodlivých plynov, ale firma trvala na tom, že sa nedopustila nijakého úmyselného priestupku. V piatkovom vyhlásení Renault uviedol, že jeho „vozidlá nie sú vybavené manipulujúcim softvérom.“

Problémom v súvislosti s emisiami čelí aj automobilka Fiat Chrysler, ktorú americká vláda vo štvrtok obvinila z toho, že nezverejnila údaje o svojom softvéri v niektorých vozidlách pickup a SUV s dieselovými motormi. „Nezverejnenie údajov o softvéri, ktorý ovplyvňuje emisie, je vážnym porušením zákona,“ uviedla Cynthia Gilesová z americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA). Generálny riaditeľ firmy Fiat Chrysler Sergio Marchionne poprel, že by sa jeho firma dopustila priestupkov. „Podľa nášho názoru sme neurobili nič protizákonné,“ vyhlásil Marchionne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Renault #emisie