Nemecký vicekancelár kritizoval Trumpove vyhrážky clami

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel kritizoval vyhrážky zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, že nemecké automobilky produkujúce v Mexiku pre americký trh budú v USA čeliť mimoriadnym dovozným clám.

16.01.2017 12:06
debata (9)

Takouto politikou by USA poškodili svoj vlastný automobilový priemysel, povedal Gabriel, ktorý je zároveň aj nemeckým ministrom hospodárstva, pre pondelňajšie vydanie denníka Bild. Vicekancelár odmietol aj Trumpovo tvrdenie, že nemecké automobilky sa voči USA nesprávajú férovo, keď na amerických cestách jazdí množstvo nemeckých áut, čo ale naopak neplatí. „USA potrebujú vyrábať lepšie autá,“ povedal Gabriel.

V rozhovore s denníkom Bild vyjadril Trump nespokojnosť s plánom nemeckej automobilky BMW na výstavbu novej továrne v Mexiku. Pre BMW by podľa neho bolo „oveľa lepšie“, keby firma nový závod postavila v USA.

Trumpove vyhlásenie v pondelok viedlo k poklesu ceny akcií BMW na takmer šesťtýždňové minimum, dole ale zamierili aj akcie nemeckých automobiliek Daimler a Volkswagen.

„Ak staviate továreň v Mexiku a plánujete predávať autá v USA bez 35 % dane, tak na to môžete zabudnúť,“ odkázal Trump automobilke BMW. Hovorkyna firmy uviedla, že továreň v mexickom meste San Luis Potosí bude od roku 2019 vyrábať vozidlá BMW radu 3 pre svetový trh a bude rozšírením existujúcich výrobných kapacít na výrobu týchto áut v Nemecku a Číne. Hovorkyna tiež upozornila, že v Spojených štátoch BMW priamo i nepriamo zamestnáva takmer 70 000 ľudí.

Podľa Gabriela by sa z Trumpových výrokov nemali robiť unáhlené závery a bolo by lepšie počkať, ako sa situácia vyvinie. Gabriel upozornil, že zavedenie ciel by malo negatívne dopady na americký priemysel. „Stal by sa tak horším, slabším a drahším,“ vyhlásil.

Splnomocnenec nemeckej vlády pre koordináciu transatlantickej spolupráce Jürgen Hardt v pondelok agentúre Reuters povedal, že Trumpove protekcionistické opatrenia by mohli ohroziť výrobu nemeckých automobiliek v USA. „Niekto mu bude musieť vysvetliť, že nemecké firmy už v Spojených štátoch vyrábajú a vyvážajú odtiaľ do celého sveta,“ povedal. „To by bolo ohrozené, ak by Trump vo svete vyvolal špirálu protekcionizmu,“ do­dal.

Nemecká automobilová skupina BMW minulý týždeň oznámila, že zotrváva na svojom pláne postaviť v Mexiku novú továreň. Spoločnosť na nový závod vyčlenila 1 mld. USD v čase, kedy viaceré konkurenčné automobilky sťahujú výrobu späť do USA a v krajine ohlasujú nové investície. Krátko predtým skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) oznámila, že do výroby troch modelov športových áut Jeep v USA investuje jednu miliardu USD. Už predtým FCA rozhodla, že výrobu pickupu značky RAM vráti do USA. Trump tento mesiac pohrozil uvalením mimoriadnych daní na automobilku General Motors pre dovoz kompaktných vozidiel z Mexika do USA. Podobné varovanie vyslovil aj na adresu japonskej automobilky Toyota, ktorá chce v Mexiku vyrábať osobné vozidlá Toyota Corolla a následne ich vyvážať do USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Sigmar Gabriel #Donald Trump