Rast cien potvrdili aj údaje o inflácii podľa EÚ

Návrat k medziročnému rastu spotrebiteľských cien potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii. Tá v decembri 2016 dosiahla 0,2 %.

18.01.2017 11:41
debata

Predtým naposledy rástli ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) ešte v decembri 2013, kedy stúpli o 0,4 %. Priemerná ročná miera inflácie tak dosiahla v decembri záporných 0,5 %. Medzimesačne sa rast cien v decembri udržal na úrovni 0,1 % rovnako ako v novembri. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie v decembri podľa harmonizovaného indexu rástli ceny dopravy a hotelov, kaviarní a reštaurácií, zhodne o 1,9 %. Len o niečo pomalšie rástli ceny vzdelávania o 1,8 %, zdravotníctva o 1,7 %, rekreácie a kultúry a rozličných tovarov a služieb zhodne o 1,4 %, či alkoholických nápojov a tabaku o 1,3 %. Miernejšie rástli ceny pôšt a telekomunikácií o 0,4 % a odevov a obuvi o 0,1 %. Pokles stále vykazovali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,4 %, potravín a nealkoholických nápojov o 1,2 % a klesli tiež ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,2 %.

Medzimesačne rovnako najvýraznejšie rástli ceny dopravy. Oproti novembru boli vyššie až o 0,9 %. Stúpli tiež ceny v zdravotníctve a za rekreáciu a kultúru zhodne o 0,3 % a potravín a nealkoholických nápojov, odevov a obuvi a hotelov, kaviarní a reštaurácií rovnako o 0,1 %. V decembri oproti novembru naopak klesli ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,5 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 % a rozličných tovarov a služieb o 0,2 %. Bez zmeny zostali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia