Facebook tvrdí, že bude potláčať nenávisť

Prezidentské voľby v USA boli podľa spravodajských služieb ovplyvnené zásahmi zvonka. Nemecko preto vyzvalo populárnu sociálnu sieť Facebook, aby zakročila proti šíreniu falošných správ. Chce sa tak brániť proti možným snahám iných krajín cez sociálne siete vstúpiť do predvolebného boja.

18.01.2017 15:00
debata (25)

Výsledkom snahy nemeckej vlády vedenej Angelou Merkelovou je, že internetová spoločnosť Facebook zavedie opatrenia na obranu proti šíreniu falošných či klamlivých správ (fake news) v Nemecku pred septembrovými parlamentnými voľbami. Postarať by sa o to mala mediálna skupina Correctiv.

V praxi by to malo fungovať tak, že ľudia budú môcť potenciálne zavádzajúcu správu označiť. Má na to slúžiť tlačidlo „disputed“, teda pochybné. Firma Correctiv bude tieto hlásenia preverovať a ak sa potvrdí, že ide o klamlivú alebo zavádzajúcu informáciu, tak bude následne výstražne označená. Berlín pridal týmto opatreniam na váhe tým, že chce tento rok prijať zákon, podľa ktorého by šíritelia klamlivých správ mohli dostať pokutu až 500-tisíc eur.

Samotný Facebook ešte v decembri predstavil plány na oddelenie či označenie pravdivých správ od nepravdivých. Chce sa údajne sústrediť na „tých najhorších“ autorov falošných informácií.

Nie je to ľahká úloha. Faceebook má podľa portálu statista.com 1,8 miliardy aktívnych užívateľov. Najviac používaným jazykom na internete je podľa internetworldstat­s.com angličtina nasledovaná čínštinou a španielčinou. Ruština je ôsma, francúzština deviata a nemčina desiata. „Momentálne sa sústreďujeme na Nemecko, no do budúcnosti nevylučujeme spoluprácu s ďalšími krajinami,“ uviedol Facebook pre denník Financial Times.

Spoločnosť Facebook k nemeckej iniciatíve oficiálne stanoviska nezverejnila. Uviedla však, že dopyt vlád o údaje z účtov na Facebooku minulý rok vzrástol o 27 percent. Spoločnosť však nespresnila, či sa týkajú šírenia klamlivých správ, alebo súvisia s podozrením na iné kriminálne aktivity.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #facebook