Trump signalizoval koniec politiky silného dolára

Nastupujúci americký prezident Donald Trump, ktorý v piatok vystrieda v Bielom dome Baracka Obamu, signalizoval koniec dlhoročnej politiky silného dolára.

18.01.2017 12:15
debata (8)

V nedávnom rozhovore s denníkom The Wall Street Journal (WSJ) totiž povedal, že dolár už je príliš silný. Žiadny iný zvolený prezident USA sa v minulosti takto jednoznačne a otvorene ku kurzu dolára nevyjadril, informoval s odvolaním sa na analytikov server finančnej televízie CNBC.

„Je to prvýkrát, čo zvolený prezident povedal, že dolár už zašiel príliš ďaleko,“ upozornil analytik Marc Chandler zo spoločnosti Brown Brothers Harriman. „Niet pochýb o tom, že Trumpova administratíva nebude chcieť silný dolár. Silný dolár nie je dobrý pre nič z toho, o čo sa Trump usiluje,“ podotýka David Woo z Bank of America Merrill Lynch.

Trump už dlhší čas obviňuje Čínu, že manipuluje s kurzom svojej meny, aby zvýšila konkurencieschop­nosť svojho exportu. „Naše podniky teraz nemôžu konkurovať (čínskym firmám), pretože naša mena je príliš silná. A to nás zabíja,“ poznamenal budúci prezident v rozhovore s WSJ.

Končiaci americký minister financií Jack Lew však tvrdí, že Čína v oblasti menových kurzov uskutočnila posun správnym smerom. „Tlačili sme ich k tomu, aby sa svojou menou nerobili nič, čo by ľudia mohli považovať za manipuláciu,“ uviedol. „Myslím si, že v skutočnosti teraz intervenujú na podporu svojej meny, a nie s cieľom ju oslabiť,“ dodal.

Dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, po Trumpovom zvolení v novembrových voľbách posilnil až o šesť percent. Investori totiž predpokladajú, že Trumpove kroky vo funkcii prezidenta podporia rast ekonomiky Spojených štátov a prinútia americkú centrálnu banku (Fed) k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb. Začiatkom januára ale začal dolárový index oslabovať, a jeho povolebný nárast sa tak zmiernil na zhruba tri percentá.

Trump v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal tiež uviedol, že Spojené štáty možno budú musieť „dostať dolár dole“, ak budú menu tlačiť nahor zmeny v daňovej politike. „Mať silný dolár prináša určité výhody, ale veľa nevýhod,“ vyhlásil.

Americkí prezidenti sa pritom doteraz zvyčajne vyhýbali komentárom ku kurzu dolára a odkazovali v tejto záležitosti na ministerstvo financií. Predstavitelia ministerstva sa ku kurzu väčšinou vyjadrovali neutrálne a starostlivo zvolenými slovami, aby neznepokojili finančné trhy.

„Trump hovorí veci a robí veci, ktoré žiaden prezident nikdy nerobil,“ uviedol Chandler.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #Donald Trump