Nobelista Stiglitz varuje Európu pred americkým scenárom

Americký nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz kritizoval plány Britov na opustenie Európskej únie a varoval Európu pred vývojom, akým teraz prechádzajú Spojené štáty. Spoločná európska mena podľa neho stroskotala.

18.01.2017 19:29
debata (50)

„Euro sa možno bude musieť zrušiť, aby sa zachránila Európska únia,“ uviedol Stiglitz v Davose, kde sa zúčastňuje svetového ekonomického fóra, v rozhovore pre nemecký týždenník Spiegel.

EÚ má podľa ekonóma problém s prebujnenou byrokraciou, alebo aspoň s takým imidžom. Britský úmysel opustiť okrem iného Európsky súdny dvor Stiglitz kritizoval a označil za dôležitejší ako ekonomické aspekty brexitu. Európskym predstaviteľom Američan radí, aby hovorili s nespokojnými občanmi, aj keď volia extrémistické strany, pretože inak európske štáty skončia na čele s niekým ako je Donald Trump.

Držiteľ Nobelovej ceny si povzdychol nad ekonomickými plánmi nového amerického prezidenta a označil za bizarné, že v Davose vystupuje ako zástanca voľného obchodu čínsky prezident. Globalizácia sama o sebe nie je zlá, len je potrebné ju riadiť, nie rozbiť, k čomu sa podľa Stiglitza novozvolený americký prezident chystá: „Donald Trump je protekcionista, o tom niet žiadnych pochýb.“

Za ďalšiu dimenziu pokrytectva označil Stiglitz možný vývoj, keby sa pod republikánskym prezidentom zmenili v zástancov protekcionizmu aj sami republikáni, tradičné stúpenci voľného trhu.

Trump sa podľa Stiglitza nenechá od svojho kurzu odradiť. V USA sa medzi veľkými firmami vraj šíri strach potom, keď sa Trump zamiešal do obchodnej politiky nemeckej firmy BMW a kritizoval jej plán na stavbu továrne v Mexiku. Podľa ekonóma by súčasná situácia mohla oživiť americkú občiansku spoločnosť, ale nevylučuje, že by mohlo dôjsť aj k násiliu.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Donald Trump #Joseph Stiglitz