Výber mýta na Slovensku bol vlani rekordný

Výber mýta za jazdu nákladných vozidiel a autobusov po spoplatnených cestách na Slovensku v minulom roku stúpol na nový rekord. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytol prevádzkovateľ elektronického mýtneho systému, spoločnosť SkyToll.

19.01.2017 14:02
debata (7)

Dopravcovia vlani zaplatili na Slovensku mýto vo výške 193,34 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 3,1 percenta.

Platenie mýta za prejazd po diaľniciach, rýchlostných cestách a po vybraných úsekoch ciest prvej triedy podliehajú na Slovensku autobusy a nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Sadzba mýta závisí od druhu vozidla, jeho hmotnosti, počtu náprav a emisnej triedy automobilu.

Slovenský mýtny systém, ktorý je založený na satelitnej technológii, prevádzkuje SkyToll od roku 2010. Zákazku na jeho obstaranie a prevádzku získal s najdrahšou ponukou po vylúčení ostatných uchádzačov z tendra. Podľa skorších informácií značnú časť z vybraného mýta v minulosti pohltili náklady na vybudovanie a prevádzku mýtneho systému.

Skupina SkyToll usilovala aj o vstup na český trh. Vlani v decembri SkyToll podal rozklad proti rozhodnutiu Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže vo veci predĺženia zmluvy na výber mýta v Českej republike s konkurenčnou spoločnosťou Kapsch.

Osobné vozidlá na Slovensku za používanie diaľnic a rýchlostných ciest mýto neplatia. Musia byť ale vybavené diaľničnou známkou, ktorú krajina ponúka v elektronickej podobe.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #SkyToll