Porošenko zatvára svoj jediný závod v Rusku

Najväčší ukrajinský výrobca cukroviniek Roshen, ktorého vlastní ukrajinský prezident Petro Porošenko, plánuje zatvoriť svoju jedinú továreň v Rusku. Podľa firmy je teraz nemožné podnikať v Rusku kvôli obchodným reštrikciám a protiukrajinským náladám.

20.01.2017 17:13
debata (32)

Závod sa nachádza v Lipecku na západe Ruska. Výroba v závode klesá od marca 2014, keď Moskva zabrala ukrajinský polostrov Krym a na východe Ukrajiny sa vzbúrili proruskí povstalci. V apríli 2015 závod tiež prehľadávala polícia a bol zmrazený jeho majetok.

Od roku 2013 sa výroba v závode podľa firmy znížila trojnásobne. Podľa nej za to môžu obmedzenia Ruska na dovoz tovaru z Ukrajiny a aktívna protiukrajinská propaganda v ruských médiách. Kvôli poklesu produkcie potom závod musel znížiť počet zamestnancov na 700 z predchád­zajúcich 1900. Teraz sa závod úplne uzavrie.

„Úplné zastavenie (výroby) a zakonzervovanie je naplánované na apríl 2017,“ uviedla firma vo vyhlásení. „Toto rozhodnutie bolo prijaté z politických a ekonomických dôvodov.“

Firma dodala, že zo závodu získala za posledné tri roky na dividendách 72 miliónov USD a investovala do výroby na Ukrajine.

Porošenko, ktorý je jedným z najbohatších podnikateľov na Ukrajine, pri svojom zvolení v roku 2014 sľúbil, že firmu Roshen predá. Jej tržby pred krízou predstavovali 1,2 miliardy USD. Predaj sa však zatiaľ neuskutočnil a Roshen nemôže predať ani závod v Rusku, pretože Rusko zmrazilo všetky aktíva ukrajinskej firmy v Rusku.

Zmrazenie majetku súvisí s vyšetrovaním obvinení z daňových podvodov v rokoch 2012 a 2013 vo výške 180 miliónov rubľov. Roshen obvinenia popiera, napísala agentúra Reuters.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko