Trump chce rýchlo zmeniť obchodnú dohodu s Mexikom a Kanadou

Americký prezident Donald Trump chce čoskoro otvoriť rokovania o zmenách v Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA).

23.01.2017 10:52
debata (8)

Ak Kanada a Mexiko odmietnu upraviť dohodu tak, aby bola „férová“ pre amerických zamestnancov, USA z nej vystúpia, oznámil počas víkendu Biely dom na svojej webovej stránke.

S mexickým prezidentom Enriquom Penom Nietom sa Trump podľa portálu bbc.com stretne 31. januára a rozhovory sa zamerajú aj na otázky migrácie a ochrany hraníc. V krátkom čase sa majú uskutočniť aj rokovania s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

Nový americký prezident USA Donald Trump počas volebnej kampane sľuboval opätovné prerokovanie podmienok dohody NAFTA medzi USA, Kanadou a Mexikom, ktorú označil za vôbec najhorší obchodný pakt, aký kedy uzavrela jeho krajina. Trump chce zrušiť aj Dohodu o transpacifickom partnerstve (TPP) s 11 štátmi Tichomoria a odmieta vstup svojej krajiny do nových obchodných paktov, akým je pripravovaná Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a Európskou úniou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada #Donald Trump