Energie chce vláda držať na uzde, ÚRSO vráti ceny späť

Stále poplatky za elektrinu na strednom Slovensku sa vrátia na úroveň vlaňajška, v prípade plynu to platí na celé Slovensko, vodu riešia metodické pokyny.

25.01.2017 12:51 , aktualizované: 16:53
debata (63)

Vyplýva to z informácií predsedu vlády Roberta Fica. Vláda sa v stredu opätovne zaoberala výrazne zvýšenými zálohovými faktúrami za energie, ktoré dostali najmä zákazníci Stredoslovenskej energetiky. Cenu zdvihlo zvýšenie stálych poplatkov.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v stredu vydá cenové rozhodnutie, ktoré vráti stále poplatky na cenovú úroveň roku 2016. Fico zopakoval, že pôvodne rozoslané faktúry odberatelia platiť nemajú. Dostanú nové faktúry podľa posledného cenového rozhodnutia.

Týka sa to však len Stredoslovenskej energetiky – distribúcie. Podľa premiéra komunikovali aj s distribútormi energie na západnom s východnom Slovensku. Západoslovenská energetika vládu informovala, že neevidujú reklamácie, ak sa však vyskytnú, budú ich riešiť individuálne. Východoslovenská energetika uviedla, že eviduje sporadické reklamácie, ktorými sa jednotlivo zaoberá.

Rozhodnutie o stálych poplatkoch pri plyne bude platiť plošne na celé Slovensko a malo by tiež vychádzať z cenovej úrovne vlaňajšieho roku.

Pri vode Fico pripomenul, že vodárenské spoločností nie sú majetkom štátu, ale miest a obcí. Šéf ÚRSO Jozef Holjenčík vládu informoval, že niektoré vodárenské spoločnosti urobili chyby pri zaraďovaní do skupín odberateľov. Úrad preto týmto spoločnostiam rozosiela „tvrdé“ metodické pokyny, ako majú postupovať.

Ak by tieto opatrenia regulačného úradu nestačili, vláda je podľa Fica pripravená zasiahnuť prostredníctvom zmeny zákonov, aby zabezpečila stabilitu cien energií na Slovensku. V prípade cien energií bude vláda konať okamžite a tvrdo, akonáhle získa informácie, povedal premiér.

Fico vidí problém v privatizácii

Fico uviedol, že korene problémov pri dodávke elektriny sú v privatizácii „dzurindovského typu“, keď štát síce má 51 percent akcií vo firme, ale nemá riadiace právomoci. Nevylúčil, že sa obráti na ústavný alebo aj medzinárodný súd, aby povedal, či väčšinový vlastník firmy môže mať právomoci takto oklieštené. MPremiér podotkol, že minister hospodárstva zorganizuje stretnutie so zástupcami štátu v týchto spoločnostiach, aby „podstatne dôslednejšie minimálne sledovali, čo sa v týchto firmách deje, lebo nemôžeme tam robiť nič“.

Holjenčík to má nahnuté

Otázka, či má šéf úradu Holjenčík zostať vo svojej funkcii, sa neriešila. Fico uviedol, že berie na vedomie výzvu koaličného partnera SNS, aby šéf ÚRSO odstúpil zo svojej funkcie, otázka zostáva otvorená a bude to predmetom koaličných rokovaní. Najskôr bolo potrebné vyriešiť zmätok, ktorý vznikol rozhodnutiami regulačného úradu, uviedol premiér.

Fico potvrdil, že štát prešetruje, či pri stanovaní cien energií išlo o chybu alebo o úmysel: „Ak sa zistí, že tu bol nejaký iný motív, tak bude za to veľmi tvrdý postih,“ dodal premiér.

V distribučkách podľa OĽaNO zlyhali aj vládni nominanti

Vláda mala o pripravovanom zvyšovaní cien energií vedieť. Štát totiž v distribučných firmách vlastní väčšinový podiel a hoci manažérske právomoci v nich vykonáva menšinový vlastník, štát má svojich zástupcov v predstavenstvách a dozorných radách. Práve títo zástupcovia podľa hnutia OĽaNO rovnako zlyhali, keď neinformovali predstaviteľov vlády o pripravovaných zmenách v cenách energií.

„A preto sa pýtame, ako títo štátni nominanti zastupujú občanov a čo za svoje tisícové odmeny v dozorných radách a predstavenstvách vlastne robia. Zástupcovia štátu v podniku by museli byť hluchí a slepí, ak o pripravovanom zvyšovaní cien nevedeli,“ konštatovala na stredajšej tlačovej besede poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa šéfa hnutia Igora Matoviča však vláda do týchto pozícii dosadzuje straníkov, ktorí nie sú odborníkmi v energetike. Ako príklad uviedol dosadených predsedov dozorných rád v troch distribučných firmách. V ZSE je to nominantka SNS Eva Milučká, v SSE ďalší nominant SNS Karol Haťapka a vo VSE je to Ján Dorkin, bývalý správca konkurznej podstaty firmy Lesostav Revúca, ktorú podľa Matoviča Andrej Danko vytuneloval.

Chaos okolo zdražovania cien elektriny a plynu je tak podľa predstaviteľov OĽaNO aj výsledkom zlej práce zástupcov štátu v týchto spoločnostiach. „Preto vyzývame pána Fica aj pána Danka, aby prestali používať pozície vo vedení energetických firiem na svoje léno, alebo na svoje kšefty, ale aby v záujme krajiny a jej občanov pustili konečne do týchto podnikov ozajstných odborníkov na energetiku,“ tvrdí Remišová. Ako doplnil Matovič, hnutie podáva v súvislosti s cenami energií trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aby sa zistilo, kto tu chcel „okradnúť ľudí“.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina