Britská ekonomika rastie, brexit si zatiaľ nevšíma

Britská ekonomika v štvrtom štvrťroku pokračovala v miernom raste a zatiaľ nevykazovala žiadne známky spomalenia v dôsledku hlasovania o vystúpení Británie z Európskej únie.

26.01.2017 13:34
debata (6)

Hrubý domáci produkt (HDP) sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku zvýšil o 0,6 percenta, rovnakým tempom ako v treťom kvartáli. Rast ťahali najmä spotrebitelia, uviedol vo štvrtok britský štatistický úrad. Prepad kurzu libry ale podľa ekonómov situáciu v tomto roku zhorší.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že rast dosiahne 0,5 percenta. Medziročne britská ekonomika vykázala rast o 2,2 percenta, čo je tiež mierne rýchlejšie tempo, než sa čakalo.

Za celý minulý rok sa HDP zvýšil o dve percentá. To znamená spomalenie oproti roku 2015, keď rast predstavoval 2,2 percenta. Rast bol však vyšší ako v Nemecku, kde dosiahol 1,9 percenta. Británia tak vlani patrila k najrýchlejšie rastúcim rozvinutým ekonomikám napriek obavám, ktoré vzbudilo júnové referendum o takzvanom brexitu.

Na raste ekonomiky sa podľa Darrena Morgana zo štatistického úradu podieľal najmä sektor služieb a spotreba. Prepad kurzu libry po referende o brexite a s ním súvisiaci rast inflácie ale podľa väčšiny analytikov spôsobí, že v tomto roku bude mať ekonomika problémy. Britská centrálna banka predpovedá na konci tohto roka infláciu nad 2,7 percenta, očakáva sa ale, že odhad inflácie ešte zvýši.

Na konci marca má premiérka Theresa Mayová oficiálne začať rozhovory o vystúpení Británie z EÚ, čo stupňuje okrem politickej aj ekonomickú neistotu. Podľa ministra financií Philipa Hammonda ale krajina vstupuje do rokovaní z pozície sily práve aj vďaka odolnosti svojej ekonomiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia