Lykožrút na Slovensku sa šíri najviac za 55 rokov

Podkôrny hmyz na Slovensku sa podľa ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej rozšíril najviac za polstoročie a podieľa sa na zhoršení stavu lesov v krajine.

26.01.2017 23:16
debata (79)

Matečná to vo štvrtok povedala na konferencii o ochrane lesa. Jej úrad sa už skôr dostal do sporu s ekológmi, ktorí obhajujú prirodzenú obnovu víchricou zničeného lesného porastu vo Vysokých Tatrách a vystupujú proti zásahom lesníkov.

„Za posledné roky naše lesy významne trápi vietor a podkôrny hmyz. Šírenie škodcov je dokonca tak intenzívne, aké tu nebolo za posledných 55 rokov. Pôsobenie škodlivých činiteľov v lesoch má stále viac plošný charakter, čím dochádza k rozpadu lesných porastov na veľkých plochách,“ uviedla ministerka.

Zatiaľ čo po víchrici z roku 1964 podľa ministerstva kalamita podkôrneho hmyzu vďaka dôslednému zásahu lesníkov nenastala, po víchriciach v rokoch 2004 a 2014 bola silná a suché počasie predvlani spôsobilo výrazné rozmnoženie lykožrúta. Úrad uviedol, že tento vývoj privodil výrazný nárast ťažby kalamitného dreva a že bez príslušných opatrení potrvá táto situácia najmenej do roku 2020.

Slovenskí lesníci a ekológovia majú dlhodobo rozdielny názor na starostlivosť o chránené územie Tatier. Kým ekológovia obhajujú ponechanie prírody samovoľnému vývoju, lesníci presadzujú možnosť zásahu človeka. Odlišné názory oboch táborov v roku 2007 vyústili v demonštrácia občianskych aktivistov, ktorí bránili lesníkom ťažiť v Tatrách po kalamite drevo v chránenom území v Tichej a Kôprovej doline. Slovenské ministerstvo životného prostredia neskôr potvrdilo rozhodnutie, ktoré lesníkom neposkytlo výnimku na ťažbu dreva v dolinách Vysokých Tatier s najvyšším stupňom ochrany.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #lesy #lykožrút