Rusi ponúkajú Čechom najmodernejší jadrový reaktor

Ruská štátna spoločnosť Rosatom ponúka Česku pre stavbu nového jadrového bloku reaktor takzvanej novej generácie III+.

29.01.2017 17:27
Komarov, Kirill Komarov, Rosatom Foto:
Kirill Komarov, námestník generálneho riaditeľa ruskej štátnej korporácie Rosatom.
debata (90)

Povedal to prvý námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kirill Komarov. Podľa Komarova je Rosatom jedinou spoločnosťou na svete, ktorá podobný reaktor už postavila a uviedla do prevádzky. Stalo sa tak vlani v auguste v Novovoronežskej jadrovej elektrárni (JE) v Rusku.

Model financovania chce Rosatom nechať na českej vláde. Komarov uviedol, že firma je pripravená sa prípadne zúčastniť realizácie takéhoto projektu, ktorý bude pre obe strany prijateľný a komfortný.

„Máme skúsenosti s výstavbou jadrových elektrární pri rôznych modeloch financovania. Napríklad v Maďarsku budeme stavať JE Paks s využitím medzivládneho úveru, vo Fínsku sme spoluinvestormi projektu výstavby JE Hanhikivi a pomáhali sme pri získavaní úveru, v Iráne nové bloky JE Búšehr financuje iránska strana,“ uviedol Komarov.

Reaktor s označením VVER-1200 podľa neho plne zodpovedá všetkým bezpečnostným požiadavkám, ktoré boli prijaté v súvislosti s haváriou japonskej jadrovej elektrárne Fukušima v roku 2011.

Spôsob financovania je v súčasnosti najväčšou brzdou výstavby nového jadrového bloku v ČR. Minister priemyslu Jan Mládek (ČSSD) minulý týždeň po rokovaní vládneho jadrového výboru uviedol, že na forme financovania zatiaľ zhoda nie je. Rokovania sa zúčastnili aj premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a minister financií Andrej Babiš (ANO). Babiš pred rokovaním uviedol, že kým bude minister financií, štát stavbu reaktora finančne nepodporí. Prevádzkovateľ elektrární ČEZ si podľa neho môže bez problémov požičať peniaze na trhu. Tiež Mládek uviedol, že by bol radšej, keby sa výstavba bloku uskutočnila bez štátnych garancií.

O stavbu nového jadrového bloku v Česku sa zaujíma šesť spoločností a projektov. Okrem Rosatomu ide o francúzsku EDF, americko-japonskú Westinghouse Electric Company, juhokórejskú KHNP, čínsku China General Nuclear Power a spoločný projekt Areva a Mitsubishi Atmea.

Na ministerstve priemyslu (MPO) sa od tohto štvrtka s jednotlivými záujemcami konajú konzultácie. Skončiť sa majú 10. februára. Každému záujemcovi majú byť venované dva dni, Rosatom prišiel na rad ako prvý.

„Vlani v lete sa na nás česká vláda obrátila so žiadosťou o informácie, na čo sme odpovedali koncom októbra. Žiadosť zahŕňala otázky technického rázu aj otázky spojené s možnými podmienkami projektu, s lokalizáciou a s financovaním. Teraz nám v rámci stretnutia na MPO zadali spresňujúce otázky, na ktoré sme sa snažili dať čo najotvorenejšie a najpodrobnejšie odpovede, "povedal Komarov. Termín ďalšej schôdzky podľa neho stanovený nebol. "Ďalší vývoj udalostí bude možný až po tom, keď si česká vláda vyjasní svoje ciele. Žiadne sľuby nikto nikomu nedával a ani samotný formát konzultácie to nepredpokladá,“ do­dal.

Súčasná česká vláda už neposkytla v apríli 2014 štátne garancie na dostavbu ďalších dvoch blokov jadrovej elektrárne Temelín. So stavbou jedného jadrového bloku v Dukovanoch a jedného bloku v Temelíne s možnosťou rozšírenia na dva bloky v oboch elektrárňach počíta predvlani schválený Národný akčný plán rozvoja jadrovej energetiky v ČR. Jednoznačnú prioritu má podľa skoršieho Mládkovho vyjadrenia dostavba Dukovian.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #jadrová elektráreň #Rusko #Rosatom