Ekonomická nálada v eurozóne je najlepšia za takmer 6 rokov

Ekonomická nálada v eurozóne sa v januári prekvapivo zlepšila. Jej index sa tak teraz nachádza na najvyššej úrovni od marca 2011.

30.01.2017 13:56
debata (3)

Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnila Európska komisia. Nálada sa zlepšila v priemysle, v službách, vo finančnom sektore aj medzi spotrebiteľmi.

Súhrnný index ekonomickej nálady stúpol na 108,2 bodu z decembrových 107,8 bodu. Analytici pritom podľa prieskumu agentúry predpokladali, že index vykáže pokles na 107,7 bodu.

„Priaznivý vývoj nálady v eurozóne je dôsledkom zlepšenia dôvery v priemysle, službách a medzi spotrebiteľmi, ktoré kompenzovali nižšiu dôveru v maloobchode a stavebníctve,“ uviedla komisia. Samostatný index podnikateľskej klímy v eurozóne podľa komisie v januári zostal na 0,77 bodu, najvyššie od júna 2011.

Európska komisia v novembri predpovedala, že rast ekonomiky eurozóny sa v tomto roku spomalí na 1,5 percenta z vlaňajších 1,7 percenta. Európska centrálna banka (ECB) sa snaží hospodársky rast v eurozóne podporovať nízkymi úrokovými sadzbami a rozsiahlymi nákupmi dlhopisov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna