Talianska banka UniCredit očakáva stratu 11,8 miliardy eur

Najväčšia talianska banková skupina UniCredit očakáva za minulý rok stratu okolo 11,8 miliardy eur.

31.01.2017 09:30
debata

Dôvodom sú mimoriadne odpisy spojené s očisteným bilancie od zlých úverov. Banka tiež upozornila, že nesplní požiadavku na minimálny objem kapitálu, ako stanovujú pravidlá Európskej centrálnej banky (ECB). To len podčiarkuje, aká dôležitá je pre banku plánovaná emisia nových akcií v objeme 13 miliárd eur, uviedla agentúra Reuters.

Predaj nových akcií by mohla banka začať už 6. februára. Ukazovateľ kapitálovej sily CET1 sa zníži na osem percent, zatiaľ čo minimálna požadovaná hranica je desať percent. Banka totiž očakáva, že mimoriadne odpisy za štvrtý štvrťrok budú v objeme 12,2 miliardy eur, čo je suma, ktorú už skôr oznámila.

UniCredit očakáva, že kapitálový deficit sa zmení po emisii akcií, čo by malo byť do 10. marca. Jej cieľom je, aby ukazovateľ CET1 bol v roku 2019 bol nad hranicou 12,5 percenta.

UniCredit je jedinou talianskou bankou, ktorá bola označená za globálne systémovo dôležitú. V decembri banka oznámila, že v rámci plánu na zlepšenie hospodárenia uzavrie viac ako 900 pobočiek a prepustí 14 000 zamestnan­cov.

V správe zverejnenej pred plánovanou emisiou akcií ale banka tiež uviedla, že ECB pri kontrole jej finančného stavu našla niekoľko slabín. Patrí k nim nízka kapitálová primeranosť, slabá ziskovosť, vysoká úroveň zlých úverov v Taliansku, vysoké náklady v Nemecku a Rakúsku a tiež riziká spojené s napojením na Turecko a Rusko. UniCredit má tiež do konca februára predložiť ECB plán, ako sa vysporiada so zlými úvermi.

V roku 2015 vykázala UniCredit čistý zisk 1,7 miliardy eur. Ak by za minulý rok nemusela odpisovať stratové úvery a robiť ďalšie opatrenia, bola by v zisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky #UniCredit