Trumpov poradca: Dohoda TTIP je mŕtva, vinné je Nemecko

Hlavný obchodný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa vyhlásil rozhovory o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou za mŕtve a za hlavného vinníka označil Nemecko. Uviedol to v utorok denník Financial Times.

31.01.2017 20:42
debata (86)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa ale proti slovám poradcu Petra Navarru ohradila. Dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA.

Navarro, ktorého Trump menoval do čela Národnej rady pre obchod pri Bielom dome, denníku Financial Times povedal, že Nemecko využíva silne podhodnotené euro, aby získalo konkurenčnú výhody voči USA, ale aj proti zvyšku Európskej únie. Euro podľa neho funguje ako „tichá nemecká marka“. Poradca pritom poukázal na sústavne vysoké štrukturálne prebytky Nemecka v jeho bilancii obchodnej a platobnej výmeny.

Nemecký ekonomický inštitút Ifo tento týždeň predpovedal, že prebytok bilancie bežného účtu Nemecka, ktorý je najširším ukazovateľom obchodnej výmeny krajiny so svetom, sa vlani vyšplhal na rekordných 297 miliárd dolárov. Nemecko by tak zrejme predstihlo Čínu a malo najvyšší prebytok bežného účtu na svete. Najväčší deficit budú mať podľa odhadov Ifo za minulý rok Spojené štáty.

Merkelová poprela, že by Nemecko akokoľvek ovplyvňovalo Európsku centrálnu banku (ECB), ktorej krajne uvoľnená menová politika podľa analytikov je za dlhodobo slabým kurzom eura.

„Správanie ECB nemôžeme ovplyvniť. V dôsledku toho nemôžeme ani nechceme zmeniť situáciu, aká je (čo sa týka kurzu eura),“ povedala Merkelová počas návštevy Švédska.

Podľa hovorkyne nemeckého ministerstva financií nie je fér poukazovať na vysoké nemecké obchodné a platobné prebytky, pretože Nemecko je len jedna z 19 krajín eurozóny. Podľa nej by okrem toho mali rastúce ceny ropy vplyv nízkeho kurzu eura zmierniť, takže nemecké prebytky by mali tento rok klesnúť.

Kurz eura v reakcii na Navarrove slová voči doláru vzrástol na osemtýždňoveé maximum nad 1,08 USD a ešte viac sa vzdialil štrnásťročnému minimu 1,0339 USD zo začiatku januára. Euro za posledné tri roky stratilo asi štvrtinu hodnoty.

Zástancovia TTIP tvrdia, že dohoda obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa odporcov ale dá väčšiu silu nadnárodným spoločnostiam a povedie k zhoršeniu potravinárskych, ekologických i pracovných noriem. Na protest proti dohode sa už uskutočnila séria demonštrácií po celej Európe. V auguste potom vtedajší nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel povedal, že rozhovory v podstate skrachovali, len si to nikto nechce priznať.

Trump už minulý týždeň podpísal exekutívny príkaz o odchode Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP). Túto obchodnú dohodu 12 tichomorských krajín uzavrela pred rokom vláda Baracka Obamu, Kongres USA dokument ale ešte neratifikoval.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #USA #TTIP