Predaj elektromobilov láme rekordy. Relatívne

Na slovenských cestách stúpa počet elektromobilov. Štátna podpora predaja vozidiel priamo neprodukujúcich žiadne emisie dokázala za dva mesiace predať viac elektromobilov, ako sa na Slovensku predalo v minulosti za celý rok. O elektrické autá majú záujem najmä firmy. Súkromné osoby zatiaľ s kúpou stále váhajú. Aktuálne sa vďaka dotácii za dva mesiace predalo 90 elektromobilov, kým za celý rok 2015 len 52.

01.02.2017 15:00
elektromobil, nabíjačka, nabíjacia stanica Foto:
Nízky počet nabíjacích staníc limituje rozvoj elektromobilov.
debata (4)

Napriek tomu sú elektromobily pre vysokú vstupnú investíciu, obmedzený dojazd a malý počet čerpacích staníc stále len imidžovou záležitosťou. Ich výhodou sú nižšie prevádzkové náklady a lacnejší servis. Celkovo sa vrátane naftových a benzínových áut predalo na Slovensku vlani 88 163 nových vozidiel, čo bol oproti roku 2015 nárast o 13,09 percenta. V percentuálnom vyjadrení rastú elektromobily viac, ale s ich skutočným masívnym nástupom sa v globálnych predpovediach počíta niekedy v roku 2030.

"Zavedenie podpory má jednoznačne veľmi pozitívny vplyv na predaj elektrických vozidiel a plug-in hybridov. Vďaka tejto podpore sa doposiaľ predalo na Slovensku celkovo 90 kusov vozidiel – 18 kusov plug-in hybridov a 72 kusov elektromobilov. Z celkového počtu 69 elektromobilov predal Nissan 37 kusov a je jednoznačne lídrom v predaji elektromobilov na Slovensku. Štátnu podporu teda hodnotíme veľmi pozitívne, pretože sme za dva mesiace predali viac elektromobilov ako za celý uplynulý rok,“ povedal Marián Hoffer, šéf slovenského importu Nissan.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) v novembri minulého roka oznámil, že štát spolu so Združením automobilového priemyslu (ZAP) podporia predaj elektromobilov a plug-in hybridov. Ministerstvo chce na tento účel vynaložiť 5 miliónov eur z Recyklačného fondu. Nákup jedného elektromobilu štát podporuje sumou 5-tisíc eur. Záujemcovia o hybridný automobil, ktorý kombinuje spaľovací motor s elektromotorom a možnosťou dobíjania, na kúpu dostanú 3-tisíc eur. V roku 2015 sa na Slovensku pritom predalo len 52 elektromobilov a o rok predtým ešte o tri kusy menej. V minulom roku sa na Slovensku zaregistrovalo bez podpory 157 elektromobilov a plug-in hybridov. Štát pripravil podporu celkovo pre tisíc elektromobilov a plug-in hybridov.

Pavol Prepiak, predseda divízie dovozcov automobilov ZAP, hodnotí efekt štátnej podpory pozitívne. Zároveň si však netrúfa povedať, či celú podporu vyčerpajú záujemcovia o elektromobily ešte v tomto roku. Podľa jeho slov zatiaľ v žiadostiach jednoznačne prevažujú firmy nad súkromnými osobami. Podnikatelia sa rozhodujú v prospech elektromobilov aj kvôli nulovej sadzbe dane z motorových vozidiel.

"Na Slovensku sú elektrické vozidlá obľúbenejšie medzi podnikateľskými subjektmi, hoci si získavajú stále väčšiu obľubu aj medzi súkromnými zákazníkmi. Medzi firemnou klientelou je obľúbená elektrická dodávka Nissan e-NV200,“ dodáva Hoffer.

Ministerstvo hospodárstva navyše nevylučuje, že v budúcnosti pripraví ďalšiu vlnu podpory predaja elektromobilov. Nateraz však o nej neuvažuje. "Perspektívu pokračovania podpornej akcie ukáže až analýza, ktorú rezort spracuje po skončení aktuálnej,“ povedal Peter Stano, hovorca ministerstva.

Najpredávanejším elektromobilom na svete je Nissan Leaf, pre ktorý sa rozhoduje aj mnoho Slovákov. Na Slovensku základná cena Leafu štartuje na sume 29¤050 eur. Nissan však k štátnej dotácii pridáva zľavu 2-tisíc eur. Celkovo je teda možné elektromobil získať za 22 050 eur. So zľavou sa automobil dostáva do cenovej hladiny, v ktorej sa predávajú vozidlá s benzínovým či naftovým pohonom v danej triede.

Po facelifte japonská automobilka predĺžila dojazd elektromobilu zo 150 na 250 kilometrov. Stále však ide o obmedzený dojazd, ktorý na dlhšie cesty nepostačuje. Elektromobil preto aj naďalej často nachádza využitie práve vo firmách, kde vozidlo má pevne stanovený režim jázd a krátke trasy.

Ďalšou prekážkou masového rozšírenia elektromobilov je sieť nabíjacích staníc aj napriek tomu, že Slovensko patrí v Európe k lídrom v počte rýchlonabíjačiek. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 100 nabíjačiek pre elektromobily, z toho približne 80 je verejne dostupných.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #predaj áut