Trump prikázal preskúmať zákon prijatý po finančnej kríze

Prezident USA Donald Trump podpísal vládne nariadenie o preskúmaní tzv. Doddovho-Frankovho zákona z roku 2010 o finančnom dohľade.

03.02.2017 21:54
debata (4)

Je to prvý krok v Trumpovom pláne obmedziť regulácie finančných služieb. Podľa agentúry Reuters je vládne nariadenie o zákone iba symbolickým oslabením zákona, ktorý podľa Trumpa poškodzuje ekonomiku, pretože legislatívu môže zmeniť iba Kongres.

Trump tiež rozhodol o odklade platnosti pravidla ministerstva práce zameraného na maklérov poskytujúcich poradenstvo k dôchodkovému sporeniu, a to o 180 dní.

Trump už počas svojej kampane sľúbil, že zruší Doddov-Frankov zákon, ktorý bol prijatý v reakcii na finančnú krízu z rokov 2007 – 2009. Na začiatku tohto týždňa označil zákon reformujúci Wall Street za „katastrofu“.

Doddov-Frankov zákon stanovil dlhý zoznam pravidiel, ktorých cieľom je zabrániť opakovaniu finančnej krízy z rokov 2007–2009, vrátane prísnych nových kapitálových štandardov pre banky a prísnejšieho dohľadu nad trhom s derivátmi. Vytvoril tiež nový úrad pre ochranu spotrebiteľov pred úverovými dravcami a vyzval na vykonávanie ročných záťažových testov bánk považovaných za príliš veľké, aby mohli skrachovať. Podľa analytikov Trump môže vykonať veľa zmien bez zákonodarcov, ako vymenovanie nových zamestnancov, alebo jednoducho rozhodnúť, že uzákonené pravidlá nebudú vynucované.

Nové pravidlo ministerstva práce o poradnej činnosti vydala Obamova vláda a má vstúpiť do platnosti v apríli. Nie je súčasťou Doddovho-Frankovho zákona. Už dlho je však tŕňom v oku v sektore finančných služieb. Požaduje, aby makléri pôsobili ako „dôverníci“ alebo v najlepšom záujme svojich klientov, keď im radia s ich dôchodkovými plánmi. Existujúce norma iba vyžaduje, aby makléri odporúčali svojim klientom „vhodné“ investície.

Podľa agentúry Reuters má ministerstvo práce v období, keď bude odložená platnosť pravidla, uskutočniť ekonomickú a právnu analýzu nového pravidla a v prípade, že bude v rozpore s prioritami Trumpovej vlády, tak ho zrušiť. Podľa odporcov toto pravidlo zvýši náklady a malé účty budú kvôli nemu nerentabilné. Demokrati tvrdia, že pravidlo je dôležité pre ochranu spotrebiteľov pred konfliktom záujmov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump