Záujem o zlato po troch rokoch poklesu vzrástol

Dopyt po zlate v minulom roku vzrástla o dve percentá na 4309 ton, čo bol najvyšší údaj od roku 2013.

04.02.2017 10:34
debata (2)

Ukončil tak pokles, ktorý trval štyri roky za sebou, vďaka dopytu po zlate ako investícii, ktorý vykompenzoval pokles dopytu po zlatých šperkoch a zlatých minciach a prútoch. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila Svetová rada pre zlato (WGC).

Menej zlata nakupovali aj centrálne banky, ktoré svoje nákupy znížili až o tretinu. Investície do burzovo obchodovaných fondov (ETF) zameraných na zlato prudko rástli a boli najvyššie za štyri roky. V roku 2015 fondy zažili odliv investícií. Podľa analytikov k rastu pomohli negatívne úrokové sadzby, odloženie rastu úrokov v USA a geopolitické riziká.

Investície do zlatých mincí a prútov klesli o dve percentá. Jedinou výnimkou bola Británia, kde prudko oslabila libra po júnovom rozhodnutí Britov opustiť Európsku úniu, a dopyt tu stúpol o 28 percent na 10,9 tonu. Dopyt po zlatých šperkoch, ktorý má hlavný podiel na dopyte po zlate, sa znížil o 15 percent na 2042 ton.

Dopyt v Indii vlani klesol o 21 percent na 675,5 tony a bol najnižší od roku 2009. Dôvodom bol rast cien a obmedzenie dovozu. Najväčším spotrebiteľom zlata bola vlani Čína, kde dopyt taktiež klesol, a to o sedem percent na 913,6 tony, najnižšie od roku 2012, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato