MMF: Grécko dosiahlo pokrok, ale dlh zostáva neudržateľný

Grécko dosiahlo pokrok pri ozdravovaní verejných financií a oživení ekonomiky, v dlhodobom horizonte však jeho verejný dlh zostáva neudržateľný. Oznámil to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF).

07.02.2017 09:40
debata (8)

Po rokoch stagnácie a poklesu má grécka ekonomika v dlhodobom horizonte rásť v priemere o čosi menej ako 1 % ročne, tvrdí fond v aktuálnej správe.

Očakáva tiež, že v súlade s požiadavkou medzinárodných veriteľov Atény po očistení o splátky dlhu dokážu vytvárať primárne rozpočtové prebytky na úrovni 1,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). V rámci MMF však prevláda názor, že krajina bude v dlhodobom horizonte pravdepodobne potrebovať odpustenie časti dlhu, uviedla agentúra AP.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka dosahuje zhruba 315 mld. eur alebo 180 % HDP. Krajinu tiež sužuje extrémne vysoká, 23-percentná miera nezamestnanosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF