Ceny vody sa tiež vrátia do minulého roku

Po elektrine a plyne sa aj cena za vodu vráti na úroveň minulého roku. Vodárne mohli od začiatku tohto roku účtovať poplatky "za vodomer" - stálu platbu, ktorá vlani nebola.

07.02.2017 13:11
debata (302)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) po rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom oznámil, že upraví aj ceny vody na úroveň z roku 2016.

„Vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví dnes (v utorok) predsedovi vlády Robertovi Ficovi oznámilo, že podobne ako v prípade elektrickej energie, tak aj pri vode vydá vyhlášku, ktorá upraví jej ceny na úroveň roku 2016,“ informovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

zväčšiť Takéto poplatky "za vodomer"...
vodomer, poplatky, graf Takéto poplatky "za vodomer" mali v tomto roku platiť odberatelia vody.

Pri platbách za vodu predtým vodárenské spoločnosti neúčtovali stále poplatky, na aké sú ľudia zvyknutí v prípade plynu či elektriny. Kto nič nespotreboval, nemusel nič platiť. Od začiatku tohto roka však vodárenské spoločnosti mohli účtovať zákazníkom stálu platbu za „vodomer“.

Stanovili si ju v závislosti od priemeru potrubia. Ak bol napríklad rodinný dom pripojený na potrubie s priemerom do 20 mm, Bratislavská vodárenská by mu naúčtovala ročný poplatok 21,60 eur. Ak by však bol pripojený na potrubie s priemerom do 25 mm, jeho ročná stála platba platba by stúpla až na 324 eur (ďalšie informácie v článku Nový poplatok za vodu.

V tejto súvislosti konal regulačný úrad už skôr a vydal metodické usmernenie, podľa ktorého by sa nemalo stať, že rozdiel v použitom potrubí spôsobí v prípade porovnateľných zákazníkov (napríklad vlastníkov rodinných domov) výrazný rozdiel v cenách.

302 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #ÚRSO