Nemecký zahraničný obchod vlani trhal rekordy

Prebytok zahraničného obchodu Nemecka sa vlani zvýšil na rekordných 252,9 miliardy eur. Prekonal tak rekord z predchádzajúceho roka, ktorý predstavoval 244,3 miliardy eur. Rekordné boli aj vývozy a dovozy. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil spolkový štatistický úrad.

09.02.2017 09:36
debata (7)

Vývoz z krajiny sa vlani zvýšil o 1,2 percenta na 1,21 bilióna eur a rekordný bol už tretí rok za sebou. Vývoz podporil hlavne vyšší dopyt z ďalších krajín Európskej únie. Vývoz do EÚ stúpol o 2,2 percenta, do krajín mimo EÚ klesol o 0,2 percenta. Dovoz vzrástol o 0,6 percenta na 954,6 miliardy eur a bol tiež rekordný.

V samotnom decembri sa prebytok znížil na 18,4 miliardy eur z novembrových 21,8 miliardy eur. Hodnota tovarov a služieb vyvezených z krajiny klesla medzimesačne o 3,3 percenta na 101,1 miliardy eur a zaznamenala najvyšší pokles od augusta 2015. Dovoz sa nezmenil, predstavoval 82,7 miliardy eur. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters čakali pokles vývozu o 1,1 percenta a dovoz o jedno percento.

Správa nahráva kritike vlády nového amerického prezidenta. Donald Trump minulý mesiac v rozhovore s nemeckým denníkom Bild a britským The Times kritizoval, že na amerických cestách je príliš nemeckých áut, ale veľmi málo amerických modelov na nemeckých cestách. Jeho obchodný poradca Peter Navarro potom povedal, že Nemecko ťaží zo silne podhodnoteného kurzu eura voči doláru. Nemecko však kritiku odmieta a upozorňuje, že nemá vplyv na vývoj výmenných kurzov a úrokových sadzieb. Prebytok je podľa Berlína odrazom silného postavenia nemeckej ekonomiky a konkurencieschop­nosti nemeckých firiem.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zahraničný obchod