Siouxovia opäť vytiahli do boja proti ropovodu, ktorý povolil Trump

Indiánsky kmeň Siouxov v americkom štáte Severná Dakota sa opäť snaží právnou cestou zablokovať výstavbu ropovodu Dakota Access.

09.02.2017 22:35
Dakota Access, ropovod, Siouxovia Foto: ,
Protestný tábor proti ropovodu Dakota Access neďaleko Cannon Ballu.
debata (24)

Stavbu zakázala bývalá vláda Baracka Obamu, ktorá sa obávala vplyvov na životné prostredie. Nový americký prezident Donald Trump ale minulý mesiac zákaz zrušil. Developer projektu vo štvrtok potvrdil, že práce na dokončení ropovodu už boli obnovené. Dodal, že ropovod by mal byť prevádzkyschopný počas troch mesiacov.

„(Trumpova) administratíva dala najavo absolútnu ľahostajnosť nielen k našej zmluve a právam na vodu, ale aj k celému životnému prostrediu,“ uviedol vo svojom vyhlásení kmeň, ktorý vo štvrtok požiadal federálny súd o zastavenie prác na výstavbe.

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolárov má spojiť ropné polia Severnej Dakoty s rafinériami v štáte Illinois. Takmer 1900 kilometrov dlhý projekt, vedúci cez štyri americké štáty, je takmer dokončený, zostáva len úsek, ktorý križuje zdroje pitnej vody zásobujúce rezerváciu Siouxov Standing Rock. Podľa Siouxov by ropovod narušil posvätné územia, kde sú pochovaní ich predkovia, a ohrozil by zdroje pitnej vody.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #USA