Priemysel a stavebníctvo dosiahli vlani horšie výsledky ako v roku 2015

Slovenský priemysel a stavebníctvo zaznamenali vlani horšie výsledky ako v roku 2015, kedy ekonomiku krajiny podporilo rýchle čerpanie peňazí z európskych fondov.

10.02.2017 10:00
debata (1)

Priemyselná výroba na Slovensku v minulom roku spomalila tempo rastu a stavebná produkcia zaznamenala prepad. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil slovenský Štatistický úrad.

Priemyselná výroba na Slovensku vlani stúpla o 3,5 percenta. To znamená horší výsledok ako v roku 2015, keď dosiahla rast o 7,6 percenta. Spomalenie tempa rastu zaznamenala napríklad výroba dopravných prostriedkov, ktorá je jedným z hlavných ťahúňov slovenského hospodárstva.

Po započítaní výsledkov v oblasti ťažobného priemyslu a dodávok elektriny výkony slovenského priemyslu vlani rástli o 3,3 percenta v porovnaní so sedempercentným rastom v roku 2015.

Slovenské stavebníctvo vlani zaznamenalo pokles produkcie medziročne o 10,7 percenta. To bol najhorší výsledok odvetví od roku 2012. V roku 2015 stavebníctve na Slovensku rástlo o 18 percent a prvýkrát od globálnej krízy sa dostalo z červených čísiel. Tieto výsledky ovplyvnilo dočerpávanie peňazí z európskych fondov z predchádzajúceho rozpočtového obdobia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #stavebníctvo