Trump a ropa posunuli americké akcie na nové rekordy

Americké akcie v piatok pokračovali v raste a ich hlavné indexy uzavreli obchodovanie na nových rekordných maximách.

11.02.2017 14:14
debata (15)

Energetické spoločnosti profitovali zo stúpajúcich cien ropy. Na akciový trh sa navyše vrátil optimizmus ohľadom hospodárskej politiky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si pripísal 0,48 percenta a obchodovanie uzavrel na 20 269,37 bodu. Širší index S&P 500 stúpol o 0,36 percenta na 2316,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa zvýšil o 0,33 percenta na 5734,13 bodu.

Za celý týždeň Dow Jonesov index vzrástol o jedno percento. Index S&P 500 stúpol o 0,8 percenta a Nasdaq o 1,2 percenta.

Index S&P 500 už od Trumpovho novembrového zvolenia prezidentom posilnil o viac ako osem percent vďaka nádeji na zníženie daní, obmedzenie regulácie a zvýšenie výdavkov na infraštruktúru. Vo štvrtok Trump vyhlásil, že počas najbližších týždňov predstaví „fenomenálny“ daňový plán.

Nahor zamierili akcie najväčšej verejne obchodovanej ropnej spoločnosti sveta Exxon Mobil aj jej konkurenta Chevron. Ceny ropy rástli vďaka správam, ktoré potvrdzujú, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie ťažobné krajina plnia dohodu o znížení produkcie.

Na devízovom trhu dolár vďaka optimizmu ohľadom Trumpovej politiky pokračoval v raste a voči košu popredných svetových mien sa vyšplhal na najvyššiu úroveň od konca januára.

Euro sa voči doláru prepadlo až na 1,0608 USD, teda na najnižšiu úroveň od 19. januára. V závere obchodovania v New Yorku potom jednotná európska mena vykazovala pokles o 0,2 percenta na 1,0636 USD.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dolár