Surfujúci Česi začínajú deň horoskopmi, končia nákupmi

Česi začínajú deň na internete čítaním horoskopov a vybavovaním e-mailov, večer potom nakupujú. Ich aktivita na sieti sa menia aj počas týždňa. Zatiaľ čo v pondelok si napríklad najviac objednávajú remeselníkov alebo čítajú horoskopy, v stredu sa najviac zháňajú po informáciách a víkend patrí zábave. Vyplýva to zo štatistík služieb najväčšej českej internetovej firmy Seznam.cz.

13.02.2017 14:57
debata (6)

„Je zaujímavé, ako sa od seba líšia návštevné hodiny jednotlivých služieb. Šiesta hodina ranná je pozoruhodná, pretože si presne vtedy vôbec najviac ľudí číta svoj horoskop a obsah na Proženy.cz. Okolo ôsmej hodiny potom veľa Čechov hľadá praktické informácie, ako je firemná pobočka alebo zľavové akcie supermarketov. Ráno sa tiež veľa plánujú trasy a časť ľudí si dopraje ranný beh. S postupom dňa sa ľudia zaujímajú o dianie vo svete, venujú sa zábave a v neskorších hodinách nakupujú,“ uviedol analytik internetovej návštevnosti Zoznam.sk Martin Pecka.

Kým ráno okolo 08:00 je najnavštevovanejšou službou e-mail, v 11:00 je to domovská stránka vyhľadávača a okolo 14:00 spravodajský web. V 16:00, keď ľudia končia v práci, sa ich záujem presúva k počasiu, o hodinu neskôr potom k prehľadom televíznych programov, sledovaniu videí a vyhľadávaniu tovaru.

Samostatnou kapitolou je potom inzercia v internete. Seznam.cz uvádza jeden milión kliknutí denne na reklamu vo vyhľadávaní a ľudia na ňu najčastejšie klikajú medzi siedmou a ôsmou hodinou večer, teda z domova.

Podľa Českého štatistického úradu majú internetové pripojenie tri štvrtiny českých domácností a internetová ekonomika podľa údajov SPIR s objemom 188 miliárd Kč tvorí 4,1 percenta HDP Českej republiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #internet