Slovensko si udržalo rýchly rast, pridalo aj Nemecko

Slovenské hospodárstvo si udržalo trojpercentné tempo rastu z predošlého štvrťroku. Nemecká ekonomika zrýchlila, česká pribrzdila.

14.02.2017 09:31
debata (10)

Slovenské hospodárstvo v poslednom štvrťroku minulého roka rástlo medziročne o 3,1 %, oproti trojpercentnému rastu z tretieho kvartálu. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ), podľa ktorého po očistení výsledkov o sezónne vplyvy medziročný rast hrubého domáceho produktu v štvrtom kvartáli 2016 dosiahol 2,9 %.

Medzikvartálne ekonomika na Slovensku v štvrtom štvrťroku oproti tretiemu kvartálu stúpla o 0,8 %. Zrýchlila tak rast z 0,7 % zo štvrťroku predtým.

Vývoj bol lepší než odhady analytikov, ktorí očakávali medziročný rast HDP tempom 2,9 percenta.

Celkovo sa na Slovensku v posledných troch mesiacoch vlaňajška vyprodukoval hrubý domáci produkt v objeme 20,943 mld. eur, čo predstavuje v bežných cenách medziročný nárast o 3 %. Detailnú štruktúru, ako aj spresnené údaje o vývoji hrubého domáceho produktu v štvrtom štvrťroku vlaňajška, Štatistický úrad SR zverejní 7. marca 2017.

Spolu s rastom ekonomiky sa zvýšila aj zamestnanosť, v poslednom štvrťroku vlaňajška medziročne o 2,6 percenta. Znamená to mierne rýchlejšie tempo ako v predchádzajúcom období.

Pre tento rok slovenská centrálna banka počíta s rastom HDP o 3,1 percenta. Optimistickejšie je ministerstvo financií, ktoré odhaduje rast o 3,3 percenta.

HDP predstavuje celkovú peňažnú hodnotu všetkých tovarov a služieb vytvorených na určitom území za dané obdobie. Rýchly odhad HDP iba ​​načrtáva, akým tempom ekonomika pravdepodobne rástla. Spoľahlivejším ukazovateľom vývoja hospodárstva bude až neskorší spresnený odhad.

Mierne zrýchlenie hospodárskeho rastu v závere minulého roka je podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho malým, ale pozitívnym prekvapením. „V zásade sa ale nič na celkovom obraze nemení. Celoročný rast naplnil naše odhady na úrovni 3,3%,“ doplnil.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej sa dá očakávať, že motorom rastu slovenského hospodárstva boli v štvrtom štvrťroku tak domáci, ako aj zahraničný dopyt. „Darí sa hlavne spotrebe domácností, ktorej napomáha priaznivý vývoj na trhu práce – pokles miery nezamestnanosti, rast zamestnanosti a reálnych miezd pomáhajú zvyšovať disponibilný príjem domácností,“ konštatuje.

Česko spomalilo o polovicu na 2,3 percenta

Celoročný rast českej ekonomiky sa vlani spomalil na 2,3 percenta. Predvlani rast predstavoval 4,6 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý v pondelok zverejnil ČSÚ. Rast HDP sa spomalil aj v 4. štvrťroku 2016, keď medziročne stúpol o 1,7 percenta. Medzikvartálny rast stagnoval na 0,2 percenta.

K rastu HDP za celý minulý rok prispeli podľa ČSÚ hlavne spotreba domácností a zahraničný obchod. „Z rastúci domáceho a zahraničného dopyt ťažila väčšina odvetví národného hospodárstva, najmä spracovateľský priemysel. Výnimkou bolo stavebníctvo, ktorého výkonnosť bola výrazne nižšia ako v roku 2015,“ oznámili štatistici.

Nemecká ekonomika zrýchlila

Nemecká ekonomika v štvrtom štvrťroku vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,4 percenta. Tempo rastu sa tak výrazne zrýchlilo z 0,1 percenta v treťom kvartáli, oznámil nemecký štatistický úrad. Výsledok ale mierne zaostal za odhadmi. Úrad zároveň potvrdil svoj januárový odhad, podľa ktorého sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka za minulý rok zvýšil o 1,9 percenta, čo je najprudší tempo za päť rokov.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere odhadovali, že rast v štvrtom štvrťroku dosiahne 0,5 percenta. Nemecká vláda koncom januára potvrdila, že v tomto roku počíta so spomalením hospodárskeho rastu na 1,4 percenta.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. Hospodársky rast v Nemecku vlani podporila silná súkromná spotreba, zvýšené vládne výdavky a priaznivý vývoj v stavebnom sektore. To kompenzovalo horší výkon zahraničného obchodu.

Domáca spotreba už skôr vystriedala export na pozícii hlavného motora nemeckého hospodárstva. Spotrebu domácností podporujú priaznivé podmienky na trhu práce a nízke úrokové sadzby.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP