Dlh amerických domácností sa vyšplhal k rekordu pred krízou

Celkový dlh amerických domácností v poslednom štvrťroku minulého roka dosiahol 12,58 bilióna dolárov a dostal sa tesne pod svojou rekordnú úroveň z obdobia tesne pred vrcholom finančnej krízy minulého desaťročia. Oznámila to Federálna rezervná banka v New Yorku.

17.02.2017 07:22
debata (30)

V medziročnom porovnaní sa zadlženosť zvýšila o 460 miliárd dolárov. Dostala sa tak len asi 100 miliárd dolárov pod maximum 12,68 bilióna USD z tretieho štvrťroku 2008, čo bolo tesne pred vypuknutím najhoršej fáze finančnej krízy. Tá bola dôsledkom ohromného vzostupu objemu hypotekárnych úverov a prudkého rastu cien obytných nehnuteľností. Zvrat potom otriasol bankovým sektorom a následne celou ekonomikou.

Dlhy z hypoték sa teraz podieľajú na celkovej zadlženosti domácností viac ako dvoma tretinami. Ich objem narástol za posledný rok o takmer tri percentá na 8,48 bilióna USD.

Dlh domácností za nákupy automobilov vzrástol vo štvrtom štvrťroku o deväť percent na 1,16 bilióna USD. Objem nesplácaných automobilových úverov vzrástol nad 23 miliárd dolárov, čo bolo najviac od tretieho štvrťroku 2008, a zodpovedá to asi dvom percentám z celkového objemu.

Podiel všetkých nesplácaných úverov z ich celkového objemu predstavoval na konci roka asi 4,8 percenta, uviedol newyorský Fed podľa agentúry Reuters.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #USA